Visst, det tar lite längre tid, men det är ändå ett lätt val för den som tröttnat på rader av e-nummer, konsistensgivare och smakförstärkare. Hembakade tortillas, kända kryddor och röror blandade i eget kök känns trots allt så mycket bättre. Ta gärna med barn och ungdomar i arbetet och antagligen behöver du bara förklara och visa innehållsförteckningen en gång för att du ska få dem på din sida.
Blanda mjölTexmex-mat är förhållandevis enkelt och kräver ingen märkvärdig utrustning. Egen tortillas bakas antingen med vete- och majsmjöl blandat eller med enbart vetemjöl. Knåda ihop, låt degen vila en stund, kavla ut och grädda i torr stekpanna. Hur enkelt som helst och inte särskilt tidsödande heller. Genom att blanda mjölsorterna får man rätt smak utan att få den kladdiga deg som enbart majsmjöl ger. En genväg i bekvämlighetens tecken.
Kryddigt separatGuacamolen man köper är i regel helt slät, en konsistens som passar industrin, eftersom den efterjusteras med konsistensgivare. Hemma hackar vi grovt alternativt kör några sekunder i mixer för att guacamolen ska få struktur. Styrkan får rätta sig efter de som ska sitta runt bordet. Barn ser ingen tjusning i att det börjar brinna i munnen när de äter, så håll igen och bjud på de riktigt starka kryddorna separat.
Mild röraVälj ren nötfärs till fyllningen och krydda med egna kryddor som mild chili, oregano och måttfullt med vitlök. Mild kycklingröra med fint hackade tomater, paprika och svarta bönor kan vara ett alternativ som passar hela familjen.
Sedan är det bara att duka fram allt det vanliga som blandade salladsblad, tomater, riven ost, gräddfil, rå lök och pepperoni till en plockbuffé som har den positiva effekten att måltiden tar lite tid och man hinner umgås en stund innan alla lämnar bordet.
Panngräddade tortillas
15 bröd
6 dl vetemjöl + 2 dl majsmjöl (eller 8 dl vetemjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl vatten
3 msk rapsolja
1. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret och salt i en stor bunke. Slå i vatten och olja och arbeta samman till en slät deg.
2. Tippa upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen lätt med mjölade händer. Dela degen i 15 lika stora bitar som kavlas ut till tunna kakor med 15-20 centimeters diameter.
3. Grädda kakorna en och en i ganska het stekpanna utan extra fett. Beräkna gräddningstiden till 2 till 2 1/2 minut per sida. Håll koll så bröden inte hinner bli brända.
Färdiga tortillas varmhålls lättast travade under bakduk.
Guacamole
För 4 personer
2 mogna avokadofrukter
1/2 gul lök
4 tomater
1 grön paprika
2 limefrukter
3 msk rapsolja
3-4 kvistar färsk koriander
1 kryddmått tabasco
salt
1. Snitta tomaterna i nederdelen och doppa dem i kokande vatten. Dra bort skalet, dela tomaterna och skeda bort kärnorna. Hacka fruktköttet ganska fint.
2. Dela avokadofrukterna, peta bort kärnan och skeda ut innehållet. Mosa fruktköttet med baksidan av en gaffel. Pressa saften från två limefrukter över moset så det får smak och inte mörknar.
3. Hacka lök och paprika mycket fint. Blanda tomater, avokado, lök och paprika. Rör i olja, hackad färsk koriander och tabasco. Smaka av med salt.
Vill man ha het guacamole tillsätts även 1 tsk fint hackad chili.
Het tomatsås
För 4 personer
400 g grovt krossade tomater, burk med tomatkross av god kvalité går bra
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor (om man vill)
1 tsk finhackad röd chili
1 msk rapsolja
salt
1. Hacka gul lök, riv eller finhacka vitlök, och finhacka chilin efter det att fäste och frön tagits bort.
2. Fräs hacket lätt med olja i en kastrull. Ha inte för varmt utan bara så pass att löken klarnar och blir blank.
3. Tillsätt tomatkrosset och låt allt koka upp och sedan sjuda mycket sakta i 5 minuter. Smaka av med salt.
Mexikansk köttfärsröra
För 4 personer
500 g ren nötfärs
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta (om man vill)
1/2 tsk finhackad chili
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré + 1/2 dl vatten
3-4 kvistar färsk oregano
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1. Hacka gul lök mycket fint, riv vitlöksklyftan, finhacka chilin utan att ta med frön eller fäste och hacka oreganon något grövre. Blanda allt hackat med köttfärs, paprikapulver och salt.
2. Hetta upp en stekpanna och stek på blandningen så den får lätt grynig konsistens. Tillsätt tomatpuré och vatten. Rör om så allt blandar sig.
Kycklingröra med tomater, paprika och svarta bönor
För 4 personer
500 g benfritt kycklingkött
400 g krossade tomater
230 g kokta svarta bönor (1 förpackning)
1 hackad gul lök, ca 1 dl
2 hackade paprikor, gärna med olika färg
1 msk rapsolja
salt och peppar
1. Skala och hacka den gula löken fint. Dela paprikorna och ta bort fästen, kärnor och mellanväggar och hacka fruktköttet fint. Tippa upp de svarta bönorna i nätsil och spola av dem i kallt vatten.
2. Skär till sist det råa kycklingköttet i små bitar med knappt 1 centimeters sida. Tvätta redskap och händer noga efter hanteringen av rå kyckling.
3. Hetta upp en gryta eller kastrull och slå i olja. Fräs lök och kyckling en knapp minut under omrörning. Tillsätt krossade tomater, avrunna bönor och hackade tomater. Låt allt koka upp och sjuda 4-5 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. (TT Spektra)