Crepes Suzette
För 4 personer
Till crepessmeten:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
4 ägg (hela)
2 äggulor
4 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smält smör
Till servering/flambering:
4 sockerbitar
1 apelsin
5 cl Grand Marnier
5 cl konjak
2 msk strösocker
Att äta till:
vaniljglass
Att göra i förväg:
1. Blanda mjöl, socker och salt i en vispvänlig skål. Knäck och rör ner äggen, först de hela och sedan enbart äggulor, ett i taget. Arbeta smeten helt slät. Avsluta med mjölk och grädde. Ställ smeten kallt i två timmar.
2. Smält och bryn gärna smöret ljusbrunt i kastrull. Arbeta ner smöret i smet-en.
3. Smöra en stekpanna lätt och stek små crepes, det vill säga tunna pannkakor med cirka 12 centimeters diameter. Så långt kan man förbereda. Beräkna tre crepes per person.
Vid servering:
4. Gnid sockerbitarna mot apelsinskalet. Lägg sockerbitarna i en vid panna, plateau om du har, annars en väl rengjord stekpanna som sätts på spisen. Dela apelsinen, pressa ut saften och slå den i pannan. Låt socker och saft koka ihop något.
5. Tillsätt smöret. Låt det sjuda samman med socker och saft. Lägg i crepes en i taget och vik ihop dem med två slag och lägg över dem på uppläggningsfat. När alla är vikta läggs de tillbaka i pannan. Slå på likör, konjak och socker. Lyft ut pannan utanför spisfläkten och tänd på. Serveras direkt med vaniljglass som godaste tillbehör.
Alternativ tillagning utan flambering:
Grädda crepes och förbered serveringen enligt punkt 1 till 4. Följ punkt 5 fram till dess att spriten ska tillsättas. Här väljer man enbart likör och hoppar helt enkelt över flamberingen. Låt crepes och likör dra någon minut innan de serveras.
GinoFör 4 personer
250 g fasta jordgubbar
3 kiwifrukter
2 bananer
100 g vit blockchoklad
Att äta till:
vaniljglass
Skala kiwi och bananer och dela fruktköttet i bitar. Rensa jordgubbarna och dela större exemplar. Fördela frukten i små ugnsfasta skålar.
Riv den vita blockchokladen och fördela den över frukten. Ruska skålarna lätt så chokladen ramlar ner mellan fruktbitarna.
Sätt in allt i så het ugn som möjligt och låt chokladen smälta ner och få lite färg. Ta ut och servera direkt, gärna med vaniljglass som tillbehör.
Varm fruktsallad med mandellikörFör 4 personer
2 syrliga äpplen
2 apelsiner
3 dl jordgubbar
3-4 kiwi
1/2 färsk ananas
2 msk mandelspån
2 msk russin
Till gratingeringen:
1 1/2 dl mandellikör (Amaretto)
3 äggulor
4 msk florsocker
2 msk osaltat smör
Att äta till:
vaniljglass eller
vispad
och kyld
grädde
Skala äpplen, kiwi och ananas. Skär samtliga frukter i bitar med ett par centimeters sida. Blanda frukterna med mandelspån och russin.
Blanda likör, äggulor, florsocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på spisen och vispa kraftigt till dess såsen tjocknar något. Den får inte koka, eller ens sjuda utan bara ljummas lätt till fingertemperatur för att äggulorna inte ska förvandlas till omelett.
Lägg upp frukten på tallrikar eller portionsskålar som tål ugnsvärme och fördela såsen över. Gratinera helt snabbt i riktigt het ugn till dess såsen får lätt färg. Serveras med en klick vaniljglass eller osötad grädde.
Dan Strandqvist/
TT Spektra