Heta desserter

Med valborgsmässoafton sägs våren komma. Men vi vet hur det brukar bli. Ingen vårkväll kan vara kallare än just sista april. Här ser vi till att åtminstone hålla värmen vid matbordet med förslag på heta eller rent av brinnande desserter.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-23 08:53

Crepes Suzette

För 4 personer

Till crepessmeten:

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 krm salt

4 ägg (hela)

2 äggulor

4 dl mjölk

1 dl grädde

25 g smält smör

Till servering/flambering:

4 sockerbitar

1 apelsin

5 cl Grand Marnier

5 cl konjak

2 msk strösocker

Att äta till:

vaniljglass

Att göra i förväg:

1. Blanda mjöl, socker och salt i en vispvänlig skål. Knäck och rör ner äggen, först de hela och sedan enbart äggulor, ett i taget. Arbeta smeten helt slät. Avsluta med mjölk och grädde. Ställ smeten kallt i två timmar.

2. Smält och bryn gärna smöret ljusbrunt i kastrull. Arbeta ner smöret i smet-en.

3. Smöra en stekpanna lätt och stek små crepes, det vill säga tunna pannkakor med cirka 12 centimeters diameter. Så långt kan man förbereda. Beräkna tre crepes per person.

Vid servering:

4. Gnid sockerbitarna mot apelsinskalet. Lägg sockerbitarna i en vid panna, plateau om du har, annars en väl rengjord stekpanna som sätts på spisen. Dela apelsinen, pressa ut saften och slå den i pannan. Låt socker och saft koka ihop något.

5. Tillsätt smöret. Låt det sjuda samman med socker och saft. Lägg i crepes en i taget och vik ihop dem med två slag och lägg över dem på uppläggningsfat. När alla är vikta läggs de tillbaka i pannan. Slå på likör, konjak och socker. Lyft ut pannan utanför spisfläkten och tänd på. Serveras direkt med vaniljglass som godaste tillbehör.

Alternativ tillagning utan flambering:

Grädda crepes och förbered serveringen enligt punkt 1 till 4. Följ punkt 5 fram till dess att spriten ska tillsättas. Här väljer man enbart likör och hoppar helt enkelt över flamberingen. Låt crepes och likör dra någon minut innan de serveras.

Gino

För 4 personer

250 g fasta jordgubbar

3 kiwifrukter

2 bananer

100 g vit blockchoklad

Att äta till:

vaniljglass

Skala kiwi och bananer och dela fruktköttet i bitar. Rensa jordgubbarna och dela större exemplar. Fördela frukten i små ugnsfasta skålar.

Riv den vita blockchokladen och fördela den över frukten. Ruska skålarna lätt så chokladen ramlar ner mellan fruktbitarna.

Sätt in allt i så het ugn som möjligt och låt chokladen smälta ner och få lite färg. Ta ut och servera direkt, gärna med vaniljglass som tillbehör.

Varm fruktsallad med mandellikör

För 4 personer

2 syrliga äpplen

2 apelsiner

3 dl jordgubbar

3-4 kiwi

1/2 färsk ananas

2 msk mandelspån

2 msk russin

Till gratingeringen:

1 1/2 dl mandellikör (Amaretto)

3 äggulor

4 msk florsocker

2 msk osaltat smör

Att äta till:

vaniljglass eller

vispad

och kyld

grädde

Skala äpplen, kiwi och ananas. Skär samtliga frukter i bitar med ett par centimeters sida. Blanda frukterna med mandelspån och russin.

Blanda likör, äggulor, florsocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på spisen och vispa kraftigt till dess såsen tjocknar något. Den får inte koka, eller ens sjuda utan bara ljummas lätt till fingertemperatur för att äggulorna inte ska förvandlas till omelett.

Lägg upp frukten på tallrikar eller portionsskålar som tål ugnsvärme och fördela såsen över. Gratinera helt snabbt i riktigt het ugn till dess såsen får lätt färg. Serveras med en klick vaniljglass eller osötad grädde.

Dan Strandqvist/

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!