Hög julfaktor i rekordsläpp av öl

På måndag släpps rekordmånga julöl, somliga med riktigt hög julfaktor. Frågan är bara om de bästa kommer att räcka in i julmånaden december. Vis av tidigare år, gäller det nog att handla snabbt. Dessutom kommer julspriten.

En treklöver anglosachsare med juldoft och -smak i förarsätet.

En treklöver anglosachsare med juldoft och -smak i förarsätet.

Foto: Claes-G palander

Mat & dryck2010-11-11 11:12

Nästan 50 olika julöl och drygt tio spritsorter på samma tema har monopolet samlat ihop inför årets största helg. Säljstarten för glöggen var rekordtidiga 1 november, och julöl och dito sprit börjar säljas redan nu på måndag. Förmodligen tar de bästa sorterna slut långt innan Lucia, så det gäller att vara ute i tid för att komma över godsakerna. Håhå jaja, snart börjar väl semlorna säljas i god tid till Lucia...

Det bästa utbudet julöl kommer, kanske märkligt för många som besökt Bud?s (Budweiser, ett av världens sämsta och blaskigaste öl) hemland. Således USA.

Prova gärna Samuel Adams Winter Lager (11363), 2010 Anchor Christmas Ale (11325) och Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale (11374), så förstår du vad jag menar med riktig bira av bästa märke.

Det skall understrykas att Anchors bästa tid inte är i år, utan nästa jul. Ölet blir nämligen bara bättre med ett års lagring på lämpligt (svalt och mörkt) ställe.

Men julölet, egentligen oftast winter warmer?s (vintervärmare) från Storbritannien är inte heller fy skam. Så är exempelvis St Peters Winter Ale (11331) en riktigt julig fullträff med högsta mysfaktor, tillika välbalanserat humledunder. Perfa till julbordet för ölvännerna.

Däremot är jag lite tvehågsen när det gäller Shepherd Neame Christmas Ale (11352). Det är absolut inget fel på ölet, vilket jag gillar högt och rent. Nej, det är jul- och mysfaktorn jag är lite tveksam till. Visst går det an, men det finns många andra juligare.

Som de, de svenska bryggerierna levererar i år. Inte konstigt, förresten. Till och med jätten Pripps har ju lyckats någorlunda i år...

Bästa svenska kommer dock definitivt från trakterna där Storsjöns lillmonster har sin hemvist.

Jämtland, förstås, och heter då Jämtlands Julöl (11382), närmare bestämt.

Visst har det tuff konkurrens från Oppigårds Winter Ale (11320), Sigtuna Merry X-mas (11384) och Nils Oscar Kalasjulöl (11300), men dessa är nog främst tänkta för redan vana ölkonessörer. Främst då med tanke på att de är rejält humlade och därför ganska (Nils Oscar) till mycket beska (Oppigårds).

Vill du hellre ha lite "snällare" smaktoner, men med hög julfaktor rekommenderas i stället Pripps Jul (11356) eller Bryggmästarens Julspecial (11334), även om det sistnämnda ändå kräver ett visst mått av humletillvänjning.

Som helhet är dock årets utbud av julöl en riktig fullträff.

Jag kan heller inte undanhålla läsarna den bästa belgiska julbiran; nämligen Corsendonk Christmas Ale (11362), det något höga priset till trots. Högsta möjliga julfaktor, inmundigat i små klunkar.

Vilket även känns nödvändigt när det gäller juldrammarna. Särskilt för danska 2010 Aalborg Jule Akvavit (10195) med närmare 50 procent. Blybaskervarning, förstås.

Fast jag väljer hellre rundare och mjukare 2010 Reimersholms Julsnaps (10399). Så här bra har inte Reimersholms årgångsjulsnapsar varit på fem år.

Och då är det väl inte mer än på sin plats att även 2010 O.P. Andersson Limited Edition (20423) nått nya, och hittills oanade, smakhöjder.

Kul jul är bara förnamnet. I lagom doser, förstås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!