2 harsadlar
smör till stekning
ca 1 msk honung
salt, peppar
rosmarin efter smak
Marinad:
1/2 butelj rödvin
1--4 klyftor vitlök
rosmarin
1/2 dl matolja
3--4 torkade kantareller
Buljong:
ben och slagsidor från hararna
1 stor gul lök
1 lagerblad
2--3 vitpepparkorn
2 morötter
1/2 purjolök
1--4 klyftor vitlök
Gör så här:
Koka buljongen. Den kan tillagas innan och frysas in. Läggingredienserna i en stor kastrull och slå på vatten. Vattnet ska täckamed marginal på cirka 2 cm. Koka 4--5 timmar och sila sedan buljongen.Koka därpå ihop buljongen till hälften. I tryckkokare går buljongkoketsnabbare. Det tar då cirka 1 1/2 timme.
Lägg harsadlarna i marinad 2--3 dagar. Ta upp dem och torka av demnoga. Smörstek sedan sadlarna i het panna. (Glöm inte fräsa urstekpannan med lite extra smör till såsen.) När de fått ordentlig färgskärs filéerna loss och brynes runt om. Sätt in ryggbenen i 225 gradersugn. Lägg filéerna i folie bredvid och låt dem steka med tills de fåren rosa färg.
Ta ut ryggbenen som nu fått fin färg och ta vara på skyn som skaanvändas till såsen. Sätt över ugnen på grill. Lägg tillbaka filéernapå benen och pensla ordentligt med honung. Sätt in harsadlarna i ugnen.Tag ut sadlarna när honungen smält in. Skär upp filéerna och lägg dempå ryggbenen.
Såsen görs på steksaften, cirka 1 matsked honung, 1--2 teskedarrönnbärsgelé, en nypa rosmarin, ev vitlök, peppar och salt efter smakoch vispgrädde. Red av med idealmjöl.