I Simons panna: Citronmousse

En citronmousse med italiensk maräng. Det är vad Simon Laiti bjuder på den här gången.

Foto:

MAT & DRYCK2011-03-14 10:18

Citronmousse med italiensk maräng ca 10 port

MOUSSE

Citroncurd
2 g gelatinblad
150g ägg ( 3 st)
5 msk saft av pressad citron( 75 g)
4 cl limoncelli
75 g socker
100g smör
3 dl grädde

• Blötlägg gelatinet
• Vispa ägg och socker luftigt
• Koka upp citronsaft och limoncelli
• Häll citronblandningen över det vispade äggen och blanda runt väl.
• Värm försiktigt i en kastrull under vispning krämen tills den håller 84 grader och har tjocknat.
• Ta bort kastrullen från värmen och vispa riktigt slät
• Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör ner det tills det smält.
• Sila krämen
• Vänta tills citroncurden har svalnat till 45 grader, då vänder du ner den lättvispade grädden börja med en 1/3 del av grädden, sen vänder du i resterande.
• Slutligen vänd ner marängen.

ITALIENSK MARÄNG
2 dl vatten
240 g socker
4 st äggvita
1 tsk citronjuice
80 g socker

• Koka vatten och socker till 120 grader. Undertiden vispa ihop äggvita , socker och citronjuice till fast maräng.
• Tillsätt den 120 gradiga sockerlagen till den vispade äggvitan och vispa den sval på låg hastighet.
Hälften används för att göra moussen och hälften sparas för att brännas av. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!