I Simons panna: gravad lax och laxpaté

Simon gravar lax på sex olika sätt, och gör en paté som kronan på verket.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2010-12-15 10:44


Sex laxgravningar

6 fina bitar lax a 400g

Grundblandning , tillsätt endast eran egen smak , 5 exempel nedan

Salt- och sockerblandning
2 dl havssalt , 1 dl socker

Smak 1: citron, citrongräs
Saltblandning
Citronskal från en citron, 1 st citrongräs banka till så smaken släpper.
Gnid in laxen och låt grava minst ett 1 ½ dygn

Smak 2: peppar
Salt blandning
2 msk rose peppar, 1 msk kryddpeppar, 2 msk svartpeppar , sechuanpeppar
Gnid in laxen och låt grava minst ett 1 ½ dygn

Smak 3: dill och dillkrydda
Salt blandningen
1 kruka hackad dill , 2 msk hemmasgastronomis dillkrydda alt( torkad dill och citronpeppar)
Gnid in laxen och låt grava minst ett 1 ½ dygn

Smak 4: lime, ingefära , chili
Salt blandningen
Skal från en lime, 1 msk riven färsk ingefära , ½ hackad röd chili
Gnid in laxen och låt grava minst ett 1 ½ dygn

Smak 5: Fänkål , koriander, kryddnejlika
Salt blandningen
2msk av varje krydda , mortla i mortel blanda med saltblandningen
Gnid in laxen och låt grava minst ett 1 ½ dygn

Smak 6: rökt spanskt paprika pulver
Saltblandning
2 msk spanskt rökt paprikapulver och grundblandning
Gnid in laxen och låt grava minst ett 1 ½ dygn

Laxpate
Bitar av lax som blir över när ni skär till laxen
500g lax i små bitar
5dl grädde
15 g salt
färsk dill

Mixa laxen i en food proccesor tillsätt salt och sedan grädde i tunn stråle.
När man fått en luftig mousse tillsätt hackad dill efter behag.
Häll smeten i en form och baka av i ugn i vattenbad på 100g till innertemp på 70 grader.
Ta ut formen och låt sätta sig i kyl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!