I Simons panna: Oxsvansfond

Kocken Simon Laiti lär oss laga en riktig, mustig fond. På det mustigaste av allt - oxsvans.

Mat & dryck2010-10-31 13:03

Oxsvansfond

1 kg oxsvans
2 morötter
2 palsternacka
¼ rotselleri
¼ purjolök
1 gul lök
1 vitlök
½ flaska rödvin
3 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 knippe timjan eller någon annan färsk ört

Dela ned rotfrukterna och löken, lägg på ugnsplåt och rosta på 250 grader i ca 40 minuter.
Lägg de brynta benen i en stor kastrull med purjolöken, vinet och kryddorna.
Låt koka upp och sedan sjuda sakta i fem timmar.
Sila och reducera fonden till smakrik konsistens.
Häll i isbitsfack och frys.
Ta fram allt eftersom till såskokning eller som smakförhöjare i grytor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!