Inkokt fisk den läckraste sommarmaten

Inkokt fisk, antingen det är lax ellerströmming, är härlig sommarmat. Färdigatt servera med kall örtsås och koktfärskpotatis. Enklare sommarmat får manleta efter.

Mat & dryck2004-06-17 07:12

Sill och strömming har alltid varit en viktig grund i svensk husmanskost. Det märks inte minst när det dukas till fest. Ett smörgåsbord utan sillinläggningar och strömmingslådor är inte ens halvdukat. Sommartid är fisken god att äta inkokt och kall med kyld örtsås och kokt färskpotatis.Samma tillbehör kan även bjudas till inkokt lax. Gemensamt för båda fiskarna är att de kan förberedas i god tid.

Inkokt lax
4 personer
600 g lax utan ben
Till inkokningslagen:
1 msk salt
1 liter vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1/2 purjolök
dillstjälkar
3 msk vittvinsvinäger

1. Filéa laxen, ta bort alla ben men låt skinnet sitta kvar.
2. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form med höga kanter. Slå på inkokningslagen. Täck med ugnsfolie och sätt in i allt i 200 graders ugn. Efter 20 minuter är fisken färdig.
3. Ta ut formen och låt fisken svalna i lagen. Dra bort skinnet, putsa bort det bruna (fiskens fett) och kyl före servering.

Inkokt strömming
4 personer
600 g strömmingsfilé
1 tsk salt
1 liten knippa dill
Till inkokningslagen:
1 dl ättika, 12 %
4 dl vatten
3 msk strösocker
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

1. Hacka dill och krydda köttsidan på rensade strömmingar. Rulla ihop och lägg tätt i rostfri kastrull.
2. Ge lagen ett uppkok i rostfri kastrull och häll den varm över strömmingen.
3. Sjud strömmingen varsamt under lock i 5 minuter. Låt kallna i spadet.

Sås till inkokt fisk
4 personer
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
1 msk ljus matlagningssenap
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
en nypa salt

1. Rör samman gräddfil och majonnäs. Smaksätt med ljus matlagningssenap, hackad dill, persilja och gräslök. Smaka av, ibland krävs det en nypa salt för att locka fram smaken ordentligt.
2. Kyl såsen före servering. Den är godast kylskåpskall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!