Italiensk vÄrmeny med finess

NĂ€r den svenska vĂ„ren tycks ha frusit fast dukar vi upp en hĂ€rlig italiensk meny. FörrĂ€tten Ă€r kyld brödsallad – panzanella. DĂ€refter serveras helstekt flĂ€skfilĂ© och som avslutning klassikern tiramisu.

Helstekt flÀskfilé skivas upp och tÀcks med massor av italienska grönsaker och bacon innan den serveras. 
Foto: Dan Strandqvist

Helstekt flÀskfilé skivas upp och tÀcks med massor av italienska grönsaker och bacon innan den serveras. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2013-04-11 08:48
Kyld panzanella

För 4 personer

4–6 skivor italienskt lantbröd

1 dl vatten

5 msk rödvinsvinÀger

1 lagerblad

Till salladen:

6 mogna tomater

1 gul paprika

1 röd paprika

1 liten gul lök

1 msk hackad inlagd kapris

3 msk hackad persilja

2 klyftor vitlök

5 msk olivolja

salt och svartpeppar

Att Àta till:

fÀrsk mynta

1. SkÀr brödet i 2 cm tjocka skivor och lÄt det ligga och torka nÄgra timmar. Koka upp lagen av vatten, rödvinsvinÀger och ett lagerblad. StÀll den att kallna under tiden som brödet torkar.

2. Bryt brödet i inte alltför smÄ bitar. LÀgg bitarna pÄ fat och slÄ den kalla lagen över. LÄt brödet dra i en halv-timme.

3. Koka upp vatten och skÄlla tomaterna. Dra bort skalet och ta bort kÀrnhusen. Hacka resten fint. SkÀr paprikorna i smÄ bitar, skala och hacka den gula löken fint.

4. LÄt bröden rinna av i durkslag. Plocka bort lagerbladet. Blanda varsamt brödet med tomat, paprika, lök och kapris.

5. Blanda riven vitlök med olivolja och hackad persilja. SlÄ dressingen över salladen och stÀll allt kallt i 1 timme. Salta och peppra vid serveringen. LÀgg upp och garnera med fÀrska myntablad.

Grönsaksgratinerad flÀskfilé

För 4 personer

600 g putsad flÀskfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

Att Àta till:

1 zucchini

1 grön paprika

1 röd paprika

100 g portabellosvampar (eller champinjoner)

4 salladslökar

1 paket bacon (ca 145 g)

Till sÄsen:

1 dl rödvin

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 tsk kinesisk soja

1 msk majsstÀrkelse + 2 msk vatten

Att Àta till:

stekt sparrispotatis

fÀrsk basilika

lÀttkokt broccoli

3–4 tomater

ruccolasallad

1. Putsa bort eventuella hinnor frÄn köttet. Salta, peppra och bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. LÀgg över köttet i en ugnsfast form och stek det 20 minuter i 150 graders ugn, eller till dess kÀrntemperaturen passerat 65 grader. LÄt det fÀrdiga köttet vila i minst 10 minuter inlindat i folie.

2. SkÀr zucchini, paprikor, svamp, salladslökar och bacon i mindre bitar. Stek allt i mÄttligt med smör och olja. Strö över hackad fÀrsk basilika mot slutet. Salta och peppra.

3. Koka upp vin, vatten, fond och soja i en kastrull. Red av med majsstÀrkelse löst i vatten och sjud sÄsen i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Förkokt sparrispotatis delas i större bitar och steks i smör och rapsolja. Krydda med basilika, salt och peppar. Skiva upp köttet och fördela grönsaker och sÄs över. LÀttkokta broccolibuketter, tomater och ruccolasallad bjuds till.

Tiramisu

För 4–6 personer

4 Àgg

2 dl strösocker

500 g mascarponeost (2 burkar)

1 œ dl kallt kaffe (eller 1 dl kaffe och œ dl konjak alt mandellikör)

1 paket savoiardikex, cirka 20 bitar

Till garnering:

2–3 msk kakao

Att Àta till:

citronmeliss

fÀrska bÀr, gÀrna jordgubbar

1. Separera Àggvitorna frÄn gulorna. Var noga med att Àggvitorna Àr helt rena frÄn gula och att de lÀggs i ren och torr skÄl (annars gÄr de inte att vispa till fast skum). Spara gulorna.

2. Vispa Àggvitorna till fast skum med torr och ren visp. Vispa Àggulor och socker pösigt. VÀnd ner mascarponeosten först och dÀrefter de vispade Àggvitorna.

3. LĂ€gg ett lager av smeten i portionsformar, alternativt pĂ„ ett upplĂ€ggningsfat. LĂ€gg ett lager savoiardikex och fördela kaffe alternativt kaffe och konjak över. TĂ€ck med resterande smet och stĂ€ll kallt i 3–4 timmar.

4. Sikta över kakao före serveringen och garnera med citronmeliss. Bjud gÀrna jordgubbar eller andra fÀrska bÀr till. (TT Spektra)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!