"Jag gillar lätt och fräsch mat"

Efter många års slit blev titeln äntligen hans. En lycklig Årets Kock bjöd hem oss på vårmiddag. Möt Tom Sjöstedt - ursprungligen östgöte - och hans mat.

Foto:

Mat & dryck2008-11-13 14:20

Egentligen skulle han ha varit pappaledig just nu. I stället möter vi Asta, 1, och hennes mamma Maria i tamburen, på väg till tåget mot Gävle. En liten paus i ståhejet kan behövas.

Pappa Tom Sjöstedt önskar att dygnet hade fler timmar. Men ändå... Under köksbänken tronar en hel back skumpa. Telefonen ringer varannan minut. Han är het, och titeln Årets Kock var lika hett eftertraktad.

- Hade jag inte vunnit nu hade det aldrig hänt. Det var tredje försöket. Och en himla massa jobb. Jag är glad att det är över. Jag känner mig mer harmonisk nu.

Jobba kreativt

Han är född i Gusum, "en liten håla", fyra mil söder om Norrköping. Kockyrket var långt ifrån en självskriven dröm.

- Jag har inga föräldrar som stått och kokat långkok eller så. Men båda har kreativa yrken, journalist och fotograf, och jag kände nog att jag också ville jobba med något kreativt.

När valet väl var gjort pluggade han livsmedelsteknisk linje och fick praktik hos Karin Fransson på Hotell Borgholm. Denna örtälskande tysk-öländska som inte bara har en fantastisk kryddträdgård utan också hyser en plantskola för flera av våra duktigaste kockar. Tom Sjöstedts företrädare Tommy Myllymäki, Årets kock 2007, är också en av Karin Franssons adepter. (Han ringer för övrigt och stöttar just när vi är där.)

"Lite hysteriskt"

Karriären gick fort och 2005 kom Tom med i Svenska Kocklandslaget ("en jättestor grej för mig"). Just nu ligger laget i hårdträning och tillsammans med alla vinnaruppdrag hinns Toms vanliga arbete på cateringfirmorna Selleri och Från Pontus knappt med. Han har fått ta tjänstledigt från den senare.

- Men det är skönt med lite avbrott i vardagen också, även om det är hysteriskt ibland.

Den gänglige kockkroppen viks i stället dubbel över gasspisen i det lilla, men trivsamma, köket hemma i sekelskifteslägenheten på Söder i Stockholm. Han duttar med lammfilén, putsar sina sparrisknoppar och arrangerar oliver som om tävlingsjuryn satt på lur bakom köksfläkten.

- Jag gillar svenska råvaror. Ett svenskt tänk efter säsong. Lätt och fräsch mat som egentligen är ganska enkel, men som man lägger upp snyggt i stället.

Vackert blir det, med dofter som gör en alldeles knäsvag. Och smaken, den är full av vår.

Ceviche på svenska smaker

4 personer, 15 minuter

Lag:

1 citron, saft och skal

4 msk olivolja

1 msk honung

1/2 vitlöksklyfta, pressad

2 msk hackad dill

1 msk skivad gräslök

Ceviche:

100 g räkor

100 g kräftstjärtar

1/2 gurka, skalad

1 salladslök

8 cocktailtomater

100 g vattenmelon

1 dl matyoghurt

1 msk riven pepparrot

1 tsk honung

salt

Garnering:

12 dillkvistar

1/2 citron, skalet

50 g forellrom

Blanda alla ingredienser till lagen.

Skär gurka, vattenmelon i tärningar, dela tomaterna på längden, strimla salladslöken. Blanda matyoghurt, pepparrot och honung. Smaka av med salt.

Blanda lagen med skaldjuren och grönsakerna. Lägg upp på tallrikar. Klicka på pepparotsyoghurten och garnera med dill, citronskal och forellrom.

Rosmarinlamm med grön sparris, smålökar samt sellericrème smaksatt med citron

4 personer, 45 minuter

Lamm:

600 g lammfilé

1 msk finhackad rosmarin

smör till stekning

salt och svartpeppar

Sparris:

8 gröna sparrisar, ansade

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

Lökar:

16 röda steklökar

2 msk rödvinsvinäger

smör

Sellericrème:

600 g rotselleri Ca 400 g skalad

1/2 gul lök, skalad

2 vitlöksklyftor, skalade

2 dl crème fraiche

1 msk citronsaft

Dijondressing:

1 msk dijonsenap

4 msk lätt-crème fraiche

salt

Garnering:

1 msk hackade pistaschnötter

16 små svarta oliver

16 blad vattenkrasse eller smörgåskrasse

Sätt ugnen på 100 grader. Bryn lammet med rosmarin i smöret. Salta och peppra. Baka lammet i ugnen till en innertemperatur på 56 grader. Låt vila 10 minuter innan tranchering.

Stek sparrisen knaprig i oljan. Smaka av med salt och peppar.

Lägg löken med skal på i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Slå på vinäger. Koka tills lökarna är mjuka, cirka 5 minuter. Skala och kyl ner. Värm i lite smör innan servering.

Skär selleri, lök och vitlök i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche och citron. Smaka av med citronsaft och salt.

Blanda ihop dijondressingen.

Skär upp lammet och lägg upp som på bilden. Servera resten av sellericrèmen vid sidan om. Garnera med nötter, oliver och vattenkrasse.

Chokladbavaroise med hallongelé och hasselnötter

4 personer, cirka 3 timmar

Bavaroise:

2 gelatinblad

200 g mörk choklad

2 äggulor

1 dl råsocker

2 dl mjölk

2 dl grädde

Lägg gelatinbladen i blöt. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Sjud gulor, råsocker och mjölk till 85 grader under omrörning. Rör ned gelatinbladen i den varma krämen. Häll krämen över chokladen och rör den slät. Lättvispa grädden och blanda i krämen. Fördela i glas och ställ kallt.

Hallongelé:

1 dl hallonsaft, koncentrerad

2 tsk citronsaft

2 gelatinblad, blötlagda

Värm upp hallonsaft och citronsaft. Smält i gelatinbladen. Häll över i en plastfolieklädd burk. Låt stelna i kylen. Skär upp geléet i tärningar.

Garnering:

20 färska hallon

12 kvistar färsk mynta

1 msk rostade hasselnötter

2 msk hackad choklad

Lägg upp geléet på bavaroisen. Garnera med färska hallon, mynta, hasselnötter och hackad choklad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!