Jätteröksvamp på tallriken

Jätteröksvampen, är den ätlig eller inte? Experten svarar.

Jätteröksvamp som hittades vid Glyttingebadet 2002. Foto: Christian Örnberg

Jätteröksvamp som hittades vid Glyttingebadet 2002. Foto: Christian Örnberg

Foto:

Mat & dryck2010-08-24 09:14

Kan man äta jätteröksvamp?

/Bettan 

Hej Bettan!

Jo, visst kan man äta jätteröksvamp! Alla röksvampar och äggsvampar är ätliga så länge de är vita och fina rakt igenom.

 Och när man skär igenom dem ser man också att de verkligen är röksvampar och inget annat. Exempelvis kan en nyuppkommen och outslagen flugsvampsknopp se ut som en röksvamp. Men då man skär igenom en sådan fruktkropp på längden ser man tydligt fot och skivor.

Svår att förväxla

Andra runda svampar, som dock inte är helt vita inuti, kan vara olika slags tryfflar, rottryfflar (svarta inuti) och stinksvamp (häxägg med flera olika strukturer) och de är inte alltid ätliga. Rottryfflar är svagt giftiga.

Men en utvuxen jätteröksvamp kan knappast förväxlas med någon farlig eller oätlig svamp. Den ovanliga läderbollen sägs vara lik, men den har jag aldrig själv hittat.

Stekt i skivor

Jag har ingen större erfarenhet av att äta jätteröksvampen, men jag har stekt den i skivor vid något tillfälle. En person jag känner som ätit den mera regelbundet brukar skiva den i smörgåstjocka skivor och steka skivorna i smör tills de får fin färg. Salt och peppar som krydda. Det går åt en hel del smör, det är också min erfarenhet, men smör är ju gott till svamp :).

Vi har haft uppe jätteröksvampen i ett annat sammanhang tidigare på Corren Mera (http://www.corren.se/mat-dryck/svamp/Default.aspx?articleId=4962766) och slutet på den historien finns även publicerad som en månadsnotis i februari 2009 på Linköpings svampklubbs hemsida (http://www.svampklubben.org/feb2009.html).

Hoppas att din jätteröksvamp ska smaka bra!

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!