Jordgubbspaj med citronmeliss och fläder Ingefärs...

Mat & dryck2005-06-23 00:00

För två somrar sedan gick det hett till på parkeringsplatsen utanför Kullens Livs i nordvästskånska Jonstorp. Såväl smockan som regnet hängde i luften.

Det rådde jordgubbsbrist -- på midsommaraftons morgon. De försigkomna hade förbokat några åtråvärda liter, uppviglarna påstod att man inte fick förboka. När väl leveransen ramlade in från åkrarna blev det upplopp i den ringlande kön.

Ryktet gick om att Siv och Stig i Rekekroken hade några liter till försäljning. Vi kastade oss i bilen och hann norpa de sista kartongerna, medan kalabaliken på parkeringen blev allt mer desperat.

Trött på jordgubbar

Midsommaren var räddad för egen del. Hur det gick för den stackars nedmanglade jordgubbspojken törs jag inte ens tänka på.

Och grejen är att jag egentligen är ganska trött på jordgubbar. Jag föråt mig som glupsk självplockerska i de småländska odlingarna redan i späd ålder. Men en midsommar utan jordgubbar är som en gin & tonic utan gin. Rätt blaskig.

Sätten att förtära de heliga jordgubbarna på är således djupt förankrade i familjetraditionerna och svåra att rucka på när nya gäster dyker upp. Att en ingift faster vill ha crème fraiche i stället för grädde till sina gubbar är ungefär som att föreslå att julklapparna ska öppnas före Kalle Anka i stället för efter. Otänkbart. Speciellt på midsommarafton.

Skoja till gubbarna

Vad sägs om en smula variation? Låt oss bliva vid vår sill, dyrka vår färskpotatis och klippa vår gräslök med andakt. Men att skoja till jordgubbarna kan väl inte vara så himla farligt? Särskilt så här års när de ändå inte hunnit sola till sig så mycket smak.

Erbjud åtminstone några alternativ till standardtillbehören. Ställ fram skålar med godsaker som råsocker, citronsaft, balsamvinäger, crème fraiche, basilikablad, smält choklad, mynta, champagne och sauternes som alternativ till vispgrädde, mjölk och glass. Behåll skaften på gubbarna och låt folk doppa bäst de vill.

För övrigt är jordgubbar förbaskat nyttigt. De är sprängfulla med c-vitaminer, har bakteriedödande egenskaper, är vätskedrivande och lär till och med förebygga mot cancer.

Så nog finns det skäl att kriga för sina gubbar. Vi ses på parkeringen.

8-10 personer, 1 timme och 15 minuter.

En riktig sommarpaj som blir en fräsch och dekorativ avslutning på midsommarmiddagen.

1 l färska jordgubbar

100 g smör

3 dl vetemjöl

150 g mandelmassa

2 msk isvatten

5 äggulor

1 dl socker

1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft

1 apelsin

1 kruka citronmeliss

Hacka samman smör och mjöl med riven mandelmassa tills du får en smulig massa. Tillsätt isvatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila i kylen i en halvtimme.

Tryck ut degen i en smord springform. Fäst kanterna med folie så att de inte halkar ner. Nagga botten och grädda i 15 minuter i 200 grader. Låt svalna något och sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Vispa upp äggulorna och sockret tills det blir pösigt. Smaksätt med fläderblomssaft och rivet apelsinskal. Bred ut fyllningen på pajbotten.

Grädda i 175 grader i 15-20 minuter tills degen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Ta bort formens kanter och garnera pajen med halva eller hela rensade jordgubbar och rikligt med citronmelissblad. Servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.

4 portioner, 15 minuter

En otroligt lätt, men effektiv metod att få smak på sina gubbar.

1 l färska jordgubbar

cirka 5 syltade ingefärsknölar

1 näve färsk mynta

1 tsk citronsaft

Rensa jordgubbarna och skölj hastigt i kallt vatten om det behövs. Skiva gubbarna eller skär dem i bitar. Finhacka ingefäran och strimla myntan fint.

Blanda alltsammans och pressa över citronsaft. Låt stå och dra i tio minuter.

Servera gärna med riktigt fin vanilj-glass.

4 portioner, 15 minuter

En kul och udda smakbrytning med svartpeppar, citrus och jordgubbar. Grymt fräscht efter maten.

1 l färska jordgubbar

2 apelsiner

nymalen svartpeppar ur kvarnen

Rensa jordgubbarna, skölj hastigt i kallt vatten om det behövs. Dela dem på hälften. Filea en av apelsinerna med en vass kniv och skär sedan i mindre bitar. Blanda jordgubbar och apelsinkött. Pressa den andra apelsinen över. Dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen över. Blanda och servera genast.

6 personer, 2 1/2 timme

Sverige möter Italien i en elegant jordgubbsversion av den klassiska desserten.

1 l färska jordgubbar

300 g mascarponeost

1 paket färdiga tårtbottnar

2 1/2 dl sött vitt dessertvin

2 1/2 dl vispgrädde

florsocker

Rensa jordgubbarna och skölj hastigt i kallt vatten om det behövs. Skiva gubbarna eller skär dem i halvor.

Bred ut hälften av mascarponen på botten av en serveringsskål. Lägg tårtbottnar på en tallrik och häll över vinet. Låt dra i tio minuter.

Lägg en tårtbotten över mascarponen. Täck med hälften av jordgubbarna och bred ut resten av mascarponen ovanpå.

Vispa grädden ganska hårt och bred eller spritsa ut den ovanpå mascarponen. Ställ kallt i minst två timmar. Toppa med resten av jordgubbarna precis innan serveringen. Sikta över florsocker.

Man kan även göra små minitårtor som på bilden, enligt samma princip.

Till jordgubbar passar ett sött vitt dessertvin eller ett sött mousserande vitt vin. Några förslag: Wente Late Harvest Riesling (22473), 105 kronor för 33 cl, Moscatel de Setúbal (nr 8011), 99 kronor eller Asti Cinzano (7711), 69 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!