Julens godaste kaffebröd

Mat & dryck2004-12-04 08:05

Julen närmar sig och det är bara dagar kvar till lucia. Vill man ha hembakade lussekatter till luciakaffet är det hög tid att plocka fram bakgrejorna.

Saffran är kökets i särklass dyraste krydda. Råvaran hämtas från nyplockade saffransblommor, en krokusart som växer i södra Frankrike och Spanien. Det är långt ifrån hela blomman som används för att få saffran. Endast de orangeröda märkesflikarna som måste plockas bort för hand används. Först efter det att flikarna torkats och malts till fint pulver får man den eftertraktade kryddan. För att få ett kilo saffran behövs det 80 000 blommor, vilket innebär att kryddan närmast är att jämföra med hårdvaluta.

Det är ingen större skillnad på vanlig vetedeg och saffransdeg. Kom bara ihåg att saffransdegen kräver lite längre jäsning än vanliga vete- degar. Och se till att det är dragfritt, och helst ganska varmt, på den plats där degen ställs att jäsa. När det gäller saffransdegar är det extra viktigt. (TT Spektra)

Saffransbröd

4 flätor eller drygt 30 lussekatter

50 g jäst

200 g smör eller margarin

5 dl standardmjölk

2 kuvert saffran (1 g)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 1 1/2 liter vetemjöl (900 g)

Till pensling:

1 ägg

Till garnering:

russin, till flätor även hackad mandel och pärlsocker

1. Saffran bör stötas i mortel eftersom det ger ökad smak. Smula jästen i rymlig degbunke. Smält smör eller margarin och tillsätt mjölk. Degvätskan ska ha fingertemperatur.

2. Lös upp jästen i hälften av degvätskan. Blanda saffran i resterande degvätska.

3. Slå ihop degvätskorna och tillsätt strösocker, salt, ett ägg samt nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen ordentligt.

4. Täck över och jäs degen på dragfri plats cirka 40 minuter.

5. Baka ut lussekatter eller längder. Lussekatter dekoreras med russin före andra jäsningen. Längder däremot vinner på att russinen arbetas in i degen när de bakas ut.

6. Jäs bröden 30 minuter under bakduk. Lussekatter penslas med uppvispat ägg, längder beströs även med pärlsocker och hackad mandel.

7. Lussekatter gräddas 5--10 minuter i 250 graders ugn, längder 15--20 minuter i 200--225 graders ugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!