Julen är tiden då vi mot alla odds både längtar efter och tar oss tid att göra egna godsaker. Inte för att det precis behövs, men det tycks ligga i människans natur att mycket vill ha mer. Kola och knäck är standard och sticker kanske inte ut så mycket på julens godisbord. En hemlagad tryffel med bärsmak till kaffet är däremot precis så stark och dominerande i smaken som det krävs för att mäta sig med alla starka smaker från julmaten. Tryffeln kan, om man vill, smaksättas med sprit.
Här används en smakrik hallonlikör, andra alternativ är citruslikör, konjak eller rom. Om det finns valfrihet i smaksättningen är det desto viktigare att välja en choklad av god kvalitet till grunden. Billig blockchoklad ger inte smak nog utan välj en mörk choklad med högre kakaohalt och var försiktig då chokladen ska smältas. För hög värme och chokladsmaken förändras till det sämre. För att vara på säkra sidan smälts chokladen över hett vatten så att temperaturen inte kommer att överstiga den känsliga 50-graders gränsen.
Själva tryffeln är sedan lätt att göra. Den bör dock förvaras i kylskåp för att inte bli för mjuk eller rent av smälta.
Pepparkaksglass
Av färdiga pepparkakskryddor kan man göra mycket gott, långt mycket mer än bara pepparkaksdeg. Kryddmixen sätter fin smak på hemlagad glass som är en perfekt dessert efter julmaten. Må vara att glassen inte kan stå framme på julbordet, men det faktum att man avrundar med något sött och kallt gör att mycket av mättnadskänslan efter julbordsfrossandet försvinner.
Att göra egen glass kan tyckas besvärligt, i synnerhet om man inte har tillgång till glassmaskin, men ska man inte iväg på något är arbetet ganska lätt och det ligger i sakens natur att glassen kan förberedas i god tid.
Glassgrunden vispas och sjuds samman utan större besvär. Nedkylningsmomentet innan glassmeten kan sättas in i frysen tar lite tid, men så här års kan man alltid ta hjälp av naturen och låta glassen kylas ute på balkong eller altan innan den åker in i frysen.
För att glassen ska få rätt konsistens, det vill säga krämig och luftig, måste skålen med glass plockas ut ur frysen och röras med 15-20 minuters mellanrum. Räkna med att infrysningen tar ett par timmar och då måste man hålla sig hemma. Varje omrörning tar en knapp minut, så arbetet i sig är inte speciellt betungande.
Kanelsockerkaka
Kanelsockerkaka med valnötter är en underbar kaka att njuta till kaffet i helgen. Smaken är fyllig och julkänslan är mer än påtaglig. Den kryddiga kakan får fin julsmak av de hackade valnötterna. Se bara till att alla kring bordet tål nötter innan kakan bjuds. Om man känner sig osäker på den punkten är det bättre att baka kakan utan nötter.
Recept:
Kanelsockerkaka med valnötter
Till 1 kaka:
3 ägg
125 g smör
1 dl mjölk
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kanel
100g valnötskärnor
1. Hacka valnötterna.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform.
3. Smält smöret och häll i mjölken.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda vetemjöl med bakpulver och kanel. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
6. Häll i det smälta smöret och mjölken samt de hackade valnötterna. Blanda försiktigt och häll smeten i formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Den äts med fördel något ljummen.
Tryffel med smak av bär
200 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
0,75 dl florsocker
50 gram osaltat smör
ca 2 msk bärlikör
1. Hacka chokladen grovt.
2. Låt chokladen mjukna i en skål över en kastrull med hett vatten.
3. Koka upp grädden och låt den svalna något. Häll den sedan över den smälta chokladen.
4. Lägg i smöret delat i mindre bitar.
5. När smöret är smält siktas florsocker i smeten och allt vispas lätt till jämn smet. Tillsätt eventuell smaksättning, i det här fallet bärlikör.
6.Täck över och låt massan kallna i kylskåp några timmar.
7. Forma bollar med hjälp av två teskedar eller gafflar. Rulla tryfflarna i kakaopulver och sätt in i kylskåp så de blir fasta. Tryfflar bör förvaras i kyl och inte sparas allt för många dagar.
Chokladkola
2 dl grädde
1/2 dl farinsocker
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
1/2 dl sirap
1 msk smör
1. Mät upp och blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk värmen så kolan bara sjuder till dess den börjar tjockna. Rör i kastrullen då och då.
2. För att avgöra om kolan är färdig tar man en liten klick på en sked och släpper ner i kallt vatten. Går massan att forma utan kladd är den klar. Om inte blir det till att sjuda en stund till.
3. Lägg bakplåtspapper på plåtar och stryk ut en tesked neutral matolja på pappret. Slå kolan på pappret och bred ut med stekspade. Låt kolan svalna innan den delas i bitar och slås in i vackert papper.
Pepparkaksglass med valnötter
för 4 personer
3 äggulor
0,5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
2 tsk pepparkakskrydda
50 gram valnötskärnor
1. Hacka valnötterna och rosta dem lätt i ugnen, ca 175 grader. Några minuter räcker. De får inte bli brända.
2. Vispa äggulor och socker pösigt i en stor skål.
3. Koka upp mjölken och 1/2 dl grädde på svag värme. Lägg i den delade vaniljstången och pepparkakskryddorna. Använd inte en aluminiumkastrull som kan missfärga glassen.
4. Tag upp vaniljstången och tillsätt resten av grädden. Häll försiktigt ner mjölkblandningen i äggsmeten under ständig omrörning.
5. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm i ett par minuter på svag värme. Glöm inte att röra hela tiden för att undvika klumpar. Därefter hälls blandningen tillbaka i skålen och vispas kraftigt, gärna med elvisp, till dess temperaturen sjunkit.
6. Täck över skålen och ställ in den i frysen. Ta ut glassen med 15-20 minuter intervall under ett par timmar och rör den någon minut, allt för att glassen ska bli luftig och lätt. Har man en glassmaskin är arbetet extra enkelt.
7. När glassen börjar stelna tillsätts de hackade valnötterna. Lägg upp den färdiga glassen i portionsskålar och bjud som dessert efter julmiddagen.