Kålroten är tillbaka

En oansenlig rova som lyser upp i höstmörkret. Billig, mättande, näringsrik och användbar. Vi kallar den kålrot.

Rårivna späda kålrötter smakar suveränt till husmanskost. Foto: Leif R Jansson

Rårivna späda kålrötter smakar suveränt till husmanskost. Foto: Leif R Jansson

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 03:25

Visselpipan viner. Det är dags att rotera och ta in avbytarna från grönsaksdisken. Sommarens solstinna tomater är ett minne blott, gurkan börjar smaka konstbevattning och rädisorna orkar knappt över mittlinjen.

Då får man plocka in gamla hedersknyfflar som kålroten i laget. Lätt undanskuffad av hippare rotsaksforwards som jordärtskockor och persiljerötter. Men kålrotens söta, köttiga innanmäte står både för målen och för det personliga finliret i köksmatcherna.

Många namn

Rent botaniskt räknas den som en kålväxt, men i matsammanhang klassas den som rotfrukt. Kålroten är en finfin gammal kulturväxt som mättat många munnar i karga tider och sakta börjar göra comeback i kända kockars kök och kastruller.

För kålroten duger minsann till mer än rotmos. Den är förnämlig i soppor och grytor, smakar kalas när den ugnsbakas och kan rårivas såväl som strimlas ner i woken.

I Storbritannien kallas kålroten för swede, det vill säga svensk. I USA däremot säger man rutabaga, vilket lär härstamma från det västgötska uttrycket rotabagge.

Nordens apelsin

Kålrötter är lätta att odla och kan växa sig rejält stora och stabbiga. Men då förlorar de i smak. Satsa istället på små eller medelstora exemplar. Skalet kan skifta från grönt till violett och måste avlägsnas, gärna med lite marginal. Köttet kan variera från vitaste vitt till guldorange.

Förutom att kålrötter är oförskämt billiga är de en kanonkälla till C-vitamin så här års och kallas av den anledningen ibland, lite vanvördigt, för Nordens apelsiner. Naturligtvis kan inte en rotsak ersätta en frukt, men just apelsinsmaken passar väldigt fint ihop med kålrot.

Ekomat

Och den söta, snudd på jolmiga, smaken av kålrot kan med fördel piggas upp med citrusfrukter. Färsk ingefära är en annan suverän smakpolare. Prova att riva ner lite i rotmoset så får du se på grejer. Chili, rosmarin, fläsk, fetaost, peppar, senap och spiskummin gör också jobbet.

En kålrot håller dessutom länge i kylen och brukar gå att hitta både närodlad och ekologisk. Klimatsmart mat för medvetna lirare, helt enkelt.

RECEPT:

Råriven kålrotssallad med ingefära

4 portioner, 10 minuter

Väldigt fräsch och lättlagad råkostsallad med lite tuffare ingredienser.

300 g kålrot (så små exemplar som möjligt)

3 cm riven ingefära

1 vitlöksklyfta

nymalen svartpeppar

1/2-1 tsk spiskummin

2 msk citron- eller limesaft

1 msk sesamolja

2 msk olivolja

bladpersilja

Skala kålroten med kniv och riv innanmätet grovt. Skala och riv även ingefära och vitlök, blanda med salt, peppar, spiskummin och citron- eller limesaft. Rör ner sesamolja och sedan olivolja under omrörning.

Hacka bladpersiljan och blanda ner. Servera till husmanskost, till exempel blodpudding.

Kålrotsgratäng med chipotle och feta

4 portioner, 60 minuter

Smakrik gratäng med rökigt chilisting. Förkoka kålrötterna om du vill skynda på processen.

2-3 kålrötter

1 stor rödlök

olivolja

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

cirka 1 msk Santa Maria chipotlepaste (finns i tacohyllan)

1 msk fransk senap

salt

nymalen svartpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

150 g fetaost

2 msk rostade solrosfrön

färsk citrontimjan

Skala och skiva kålrot och lök ganska tunt. Mjukstek löken sakta i lite olja utan att den får färg. Varva i kålrötter och lök i en ugnsfast form. Salta och peppra. Blanda grädde, mjölk, chipotle, senap, salt, peppar och vitlök. Slå på och grädda i 225 grader i cirka 45 minuter eller tills kålrötterna börjar mjukna.

Smula över feta och strö på solrosfrön och repad timjan. Gratinera i ytterligare 10-15 minuter eller tills osten fått lite färg och kålrötterna är helt genomkokta.

Servera till rökt skinka och en grönsallad.

Kålrotssoppa med curry och äpple

4 portioner, 40 minuter

Curry och kålrot är en kul kombo. Billig och bra soppa.

400 g kålrot

2 gula lökar

olivolja

1 msk smör

2 tsk curry

3 morötter

2 syrliga äpplen

1 liter grönsaksbuljong

3 msk tomatpuré

nymalen svartpeppar

crème fraiche

färsk basilika

Skala och finhacka löken. Mjukfräs i olja och smör på svag värme tillsammans med curry. Skala kålrötter, morötter och äpple och skär i ganska små bitar. Låt fräsa en stund tillsammans med löken. Tillsätt buljong, tomatpuré, salt och peppar.

Låt koka tills rotsakerna är mjuka. Smaka av och servera med en klick crème fraiche och färska basilikablad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!