Kan jag äta den gula svampen?

En ovan svampletare har hittat något som ser gott ut. Men är det ätligt?

Den ser god ut. Men är den det?

Den ser god ut. Men är den det?

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-09-15 13:16

FRÅGA: Vad är det för svamp jag har hittat? Kan det vara en gulriska? Den växte under en rönn i skogen, den smakar inte skarpt och den har vare sig strumpa eller ring. Och så ser den ju så himla GOD ut!

/Ovan svampletare

SVAR:

Hej Ovan svampletare!

Jag tycker dina bilder mest talar för att det är en gulkremla (ibland kallad mild gulkremla). Den är klart gul på hatten och lite gråaktig på foten. I så fall ser den inte bara GOD ut, utan är det också. Du föreslår själv gulriska, men färska och fräscha riskor ska avge en mjölksaft när man bryter eller skär i svampen och just gulriska kommer att få violetta fläckar när denna mjölksaft torkar in.

Kremlor är generellt sett bra matsvampar vars ätlighet man kan avgöra genom att smaka på skivorna. Men detta gäller bara om man säkert kan fastställa att det är en kremla. Du kan läsa om detta bland annat i månadsnotisen för september 2004 på svampklubbens hemsida.

Sammanfattningsvis är kremlor skivlingar med spröd konsistens, ofta med glada pastellfärger på en förhållandevis platt hatt (sällan tydligt trattformad alltså), ljusa skivor (mörkt gula till rent vita) och en fot utan vare sig ring eller strumpa.

När man lärt sig några av de vanligaste och godaste kremlorna behöver man sällan gå lottlös från skogen.

Hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!