Riktiga kanelbullar
Ca 30-35 st
Till grunddegen:
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt röd jäst (50 g)
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
ca 1,3 l vetemjöl
Till fyllningen:
1 msk kardemummakärnor, stötta
2 msk kanel
1 dl strösocker
75 g smör
Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
1. Smält samman smör och mjölk till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en liter vetemjöl.
2. Arbeta degen smidig, helst i maskin. När degen släpper degbunkens kanter vid bearbetning är den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra vetemjöl, men generellt gäller att snåla med mjöl för luftigare bröd. Täck med handduk och jäs till dubbel storlek, vilket tar en dryg halvtimme.
3. Arbeta den jästa degen i bunken någon minut innan den stjälps upp på bakbordet. Arbeta in resterande vetemjöl. Stjälp upp degen på arbetsbänken och dela den i två delar som i tur och ordning kavlas ut till rektanglar. Smöra degen och strö på socker, kanel och stött kardemumma (tänk på att receptet avser kryddor för två utbakningar). Vik degen dubbel på och skär i cirka tre centimeter breda strimlor.
4. Snurra ihop strimlorna alternativt rulla ihop dem och ställ i pappersformar. Låt jäsa till dubbel storlek under duk. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250 graders ugn cirka 8 till 10 minuter
Mia Gahne, matskribent på TT Spektra, bjöd år 2010 på kanelbullar med variation. Här är hennes recept:Grundrecept på kanelbullar
Cirka 40 stycken
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl standardmjölk
800 g vetemjöl
1 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda med mjölk och låt det blir fingerljummet. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Väg upp mjölet. Tillsätt socker, kardemumma, salt och mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta väl, 5 min i maskin eller 10 min för hand, till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangel på mjölat bakbord. Bred på önskad fyllning, se recept, eller en sorts fyllning på varje.
Rulla ihop. Skär i skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 250 grader i 5-10 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler.
Kanel- och ingefärsfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen
Magisk kombination av smaker och lite sting från ingefäran. Balla bullar, helt enkelt!
150 g mjukt smör
1 dl hackad syltad ingefära
1/2 dl socker
1 msk kanel
Bred på smöret på den utkavlade degplattan. Strö över hackad ingefära, socker och kanel. Rulla ihop, skär i skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg och grädda enligt grundreceptet.
Kanel-, mandel- och pistaschfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen
Här får kanelen sällskap av mandelmassa och pistaschnötter. Lite färg, smak och krisp på samma gång.
50 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1 1/2 dl hackade pistaschnötter
grön karamellfärg + ev lite gul
2 tsk kanel
Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt hackade pistaschnötter (spara några till dekoration), karamellfärg och kanel. Arbeta ihop till en jämn röra.
Bred ut fyllningen på den utkavlade degplattan, skär i skivor, låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg, byt ut pärlsockret mot hackade pistaschnötter. Grädda enligt grundreceptet.
Kanel-, apelsin och mörk chokladfyllning
Räcker till 1/3 av grundsatsen
Jag är en sucker för kombinationen choklad och apelsin. Så varför inte lägga det i bullarna? Så gott, så gott!
150 g rumsvarmt smör
1 msk kanel
1/2 dl socker
50 g mörk choklad
1 apelsin, rivet skal
Bred ut smöret på den utkavlade degplattan. Strö över kanel och socker. Hacka chokladen och strö över tillsammans med rivet apelsinskal.
Rulla ihop, skär i skivor, lägg i bullformar. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk. Pensla med ägg och grädda enligt grundreceptet.
I "Bara bullar" av Åsa Swanberg (Forums förlag) finns det lite mer avancerade bullar för den som tröttnat på vanlig kanel

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 tsk kardemumma
1,5 dl socker
½ tsk salt
15 dl vetemjöl
Garnering
2 dl florsocker
2 msk vatten
silverkulor av socker
1. Smula ner jästen i bunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen, och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt kesella, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
2. Dela degen i 28 delar, och forma dem till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Grädda bullarna i 8 minuter, och låt dem svalna på galler under bakduk.
4. Vispa ihop florsocker och vatten till en lagom seg glasyr. Färga den med karamellfärg om du vill. När bullarna har kallnat, dekorera med glasyren och silverkulor.
Godisbullar
100 g smör 100g
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl vit baksirap
ca 1,3 liter vetemjöl
Fyllning
smör och råsocker
1. Smält matfett i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll upp i degbunken och smula ner jästen, rör om. Tillsätt mjöl tills degen blir slät, jäs till dubbel storlek ungefär 40 minuter. Jäser degen långsamt? Vänta då bara, det är inte tiden som är det viktiga utan volymökningen.
2. Knåda degen smidig, med lite mjöl om det behövs. Dela på två delar och kavla ut. Bred på smör och strö på råsocker, rulla eller vik ihop och gör bullar. Jäs igen i cirka 30 minuter.
3. Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 graders värme i 9 minuter.
Ett bra tips om man vill ha lite mer färg på bullarna och inte ska använda ägg är att pensla med vanlig mjölk precis innan bullarna åker in i ugnen, funkar lika bra som äggula. Det är proteinet i båda fallen som blir gyllene vid gräddningen.