Om du gillar tempranillo... ... är det troligt att du också trivs med viner gjorda av barbera, cabernet sauvignon, nebbiolo, pinotage, primitivo, syrah eller shiraz och zinfandel.Risken är dock stor att du inte gillar viner gjorda av carmenère, gamay, grenache eller garnacha, malbec, merlot, pinot noir och sangiovese.
Alias: I Spanien cencibel, grenache de logrono, jacivera, ojo de liebre, tempranilla, tempranillo de la rioja, tinto de la rioja, tinto de toro, tinto del pais, tinto fino, tinto pais, tinto madrid och ull de llebre. I Portugal aragonez och tinta roriz.
druvskolan 10(11)
Garnacha och tempranillo är Spaniens viktigaste druvorter, men bara en av dem får plats i denna serie. Valet faller på tempranillo, den karaktärslöse kungen av Rioja.
Minnesgoda vinvänner har flera gånger undrat över varför Rioja- vinerna inte längre doftar och smakar som de gjorde förr -- och menar då fram till 1970-talets mitt.
Svaret är lika kort och enkelt som trist: ekonomi.
Tidigare gjordes nästan all röd Rioja av druvsorterna tempranillo, garnacha, manzuelo och graciano.
Tempranillon ger mängd. Garnachan kraft. Manzuelo frukten. Och graciano, ja denna lilla svårodlade druva tillför finess, doft, smak och lagringsegenskaperna.
När så ekonomin blev ansträngd var det ajöss med den svårodlade gracianon, åtminstone hos de flesta producenterna.
Numera görs nästan all röd Rioja uteslutande av tempranillo, garnacha och manzuelo med kraftig övervikt för den förstnämda. Tempranilloodlingen är nämligen koncentrerad till Rioja Alavese och Rioja Alta, Riojas två förnämsta deldistrikt.
Men tempranillodruvan är egentligen rätt färg- och karaktärslös. Har dessutom svårt att nå anständiga alkohol- och syrahalter. Det sistnämnda gör att rena tempranillo- viner snabbt brukar förlora sin friskhet.
Dock inte i Ribera del Duero. Här görs några av landets mest utvecklingsbara viner. Dessutom finns det producenter som lyckas bra med tempranilloviner i Valdepeñas och Katalonien.
Förutom i angränsande Portugal har tempranillon haft svårt att finna någon större uppskattning. Försök har gjorts att odla tempranillo både i Argentina och Kalifornien. I Argentina ger druvan ett helt annat och mycket kraftigare vin. I Kalifornien har framgångarna uteblivit. Där kallas druvan valdepeñas, men släktskapet är omtvistat. Vinerna blir i vilket fall som helst aldrig bra.
2003 Gandia tempranillo (2654, saknar tappdag) på treliters låda för 185 kronor från Utiel-Requena är druvtypiskt och hyggligt, dessutom friskt. 2001 Primicia crianza (22755), 74 kronor, känns både bärigare och kryddigare, dessutom med viss Riojakaraktär.
Bästa köp, rena fyndet faktiskt, med bra kraft, kryddighet och angenäma ålderstoner är 1997 Pata Negra gran reserva (12613) för 79 kronor. Kommer från Valdepeñas.
Bra köp är även katalanska 2002 Coronas tempranillo (6996) för 69 kronor. Däremot är ädlingen 1996 Marqués de Arienzo gran reserva (6110) från Rioja bara med tvekan värt de 139 kronor som begärs.