Kalorier är kul. Precis som allt annat förbjudet här i livet. Och ska man nu någon gång bjussa sig själv på lite kalorier tycker jag gott och väl att man kan unna sig en bit kladdkaka (nu stannar det ju sällan vid en, men det är en annan historia). Enkelt, smaskigt och snabbt - precis som laster bör vara när suget anfaller.
Förr i tiden ansågs det som ett tecken på rikedom med luftiga, höga kakor bakade på många ägg. Ingen skåning ville komma med den lägsta spettekakan, så man sparade i veckor för att kunna vräka ner tjogvis med ägg i smeten. Ju högre kaka desto finare var den tidens melodi. Detta kan man läsa i Maria Öhrns förnämliga lilla bok "Kladdkakor" (Ica bokförlag), läcker som en kakbit och rekommenderas varmt.
Kompakt trend
I dag har vi kommit på andra tankar. Moderna bakverk tenderar att bli alltmer kompakta och hopsjunkna. Vi vill unna oss något gott, men bara en liten bit. Då gäller det att kakan smakar desto mer.
Konsumtionen av vanlig svensk ljus mjölkchoklad sjunker, medan alltfler köper mörk choklad med hög kakaohalt. 70 procent är en minsta-möjliga-nivå gör många av oss. Där passar kladdkakan fint in i smakutvecklingen. Sällan är de vrålsöta, men ofta förtjusande kakaostinna.
Konsten ligger i att få till den rätta kladdigheten. En torr kladdkaka gör ingen glad - det hörs ju på namnet. Det handlar mycket om fingertoppskänsla, eller rättare sagt om att lära känna sin ugn. Alla ugnstider bör tas som rekommendationer. Hellre för kort tid än för lång, och genomgående är låga temperaturer att föredra.
En nypa salt?
Jag har en väninna som är en rackare på att baka. Hon har utarbetat ett helt system över ugnstider och temperaturer för att få till den perfekta segheten och krispiga ytan. Hon är också kvinnan som brukar predika vikten av en nypa salt i chokladkakan (och sås med för den delen).
Dessutom har den ambitiösa människan anpassat flera recept så att barnen själva ska kunna baka på helgen utan assistans från morgontrötta mammor.Just barn och kladdkakor är för övrigt en gjuten duo. När det tjatas om tillstånd att baka är jag aldrig svårövertalad. Det är ett naturligt och enkelt sätt att introducera ungarna för kökets magi och det nödvändiga i att städa efter sig.
Vän av ordning vässar säkert mejlfingrarna vid dessa rader och förbereder en attack mot mig och de hotande tandtrollen. Men jag vidhåller att det kan vara värt lite vardagssocker för att lära sig hantera slevar, bunkar och ägg.
Dessutom blir resultatet oftast fullt ätbart. Det är svårt att misslyckas med en kladdkaka.
Recept:
Vit chokladkaka
4-6 personer, 45 minuter
Ett oemotståndligt recept ur boken Kladdkakor av Maria Öhrn (Ica bokförlag).
100 g vit choklad
100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
150 g kesella lätt
saft och skal av en 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull.
Rör socker och kesella till en jämn smet. Tillsätt därefter smör och choklad och blanda noga.
Riv citronskalet och pressa därefter ur saften. Blanda ner det i smeten.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner i smeten lite i taget.
Häll smeten i formen och grädda 25 minuter i 200 grader.
Sys bästa kladdkaka
4-6 personer, 50 minuter
Min kompis är världsbäst på att baka. Det här receptet har hon gjort barnvänligt, men håll ögonen på klockan.
"Ställ gärna in den i frysen efteråt, så blir den både snyggare och fortare färdig att äta. Och så kan man gå där och tjuväta lite..."
2 ägg
3 dl strösocker
4 msk (drygt) kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker luftigt. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Smörj och bröa en form.
Blanda äggsmet och mjölblandning. Rör ner smöret och fortsätt röra tills smeten blir slät.
Häll upp smeten i formen.
Sätt in formen när ugnen är 200 grader varm. Sänk genast till 175 grader och låt stå i 10 minuter. Sänk sedan till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Glutenfri kladdkaka
4-6 personer, 40 minuter
Många glutenintoleranta hör av sig och vill ha recept. Den här kakan är speciellt för er.
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl glutenfri finmix
4 msk kakao
100 g mjölkfritt margarin
Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt finmix och kakao och rör noga.
Smält margarinet och låt svalna något innan det rörs ner i smeten. Blanda till en slät smet (den bli ganska kladdig).
Smörj en form, häll i smeten och släta till.Grädda i 30 minuter i 150 grader.
Konjakskaka
4-6 personer, 30 minuter
Ännu ett recept från "Kladdkakor" av Maria Öhrn (Ica bokförlag), som skriver: "Den här kakan gör finsmakare alldeles lycksaliga".
75 g smör eller margarin
100 g choklad med 75 procent kakao
100 g mörk blockchoklad
3 msk starkt kaffe, gärna espresso
3 msk konjak
2 ägg
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt ner chokladen, som bör ha rumstemperatur, i mindre bitar i det smälta smöret. Rör ner kaffet och dra bort kastrullen från plattan. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Låt svalna och tillsätt konjaken.
Blanda noggrant. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och släta ut den något.
Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter.