6 port
300 gr nötfärs
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 l köttbuljong
3 normalstora potatisar
1 grön och 1 röd paprika
3 msk tomatpuré
tacokrydda
tabasco
salt och peppar
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 burk kidneybönor, ca 200 gr
Fräs nötfärs, lök, och pressad vitlök i smör i en gryta. Tillsätt buljong, potatis, paprika, tomatpuré och kryddor. Låt koka 10-15 min.Tillsätt grädden, mjölk, och bönor. Låt allt bli varmt. Smaksätt med salt peppar och tabasco. Servera gärna tortillabröd till.
4 port
1 kg hel strömming
3 msk salt
olja
Rensa strömmingen, men låt ryggbenet sitta kvar. Skölj och lägg fisken i en plastpåse. Strö i saltet, droppa i lite olja och skaka påsen.
Skölj hastigt strömmingen i kallt vatten och låt den rinna av. När strömmingen är torr, lägg den i en het gjutjärnspanna, så het att den nästan ryker. Halstra strömmingen så att den får en svartbrun färg och lite blåsig yta. Vänd inte strömmingen för tidigt, då kan skinnet lossna. Servera med potatismos.
4 port
4 skivor mör utskuren biff
1 paket bacon
1 gul lök
1 knippe hackad gräslök
salt
svartpeppar
Potatismos:
½ kg potatis
smör
mjölk
salt
malen vitpeppar
muskotnöt
1 nypa socker
Rödvinssås:
1 gul lök
en bit rotselleri
1 morot
1 vitlöksklyfta
persiljestjälkar
1 baconskiva
0,5 liter rött vin
1 msk tomatpuré
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
salt
malen svartpeppar
Börja med rödvinssåsen: Skala och hacka lök, morot, selleri och vitlök lite grovt. Bryn i en gryta med fett. Tillsätt strimlad bacon och tomatpuré. Pudra över mjöl och rör ned det i grönsaksröran. Häll över rödvin och lägg i persiljestjälkar. Låt koka ihop lite, tillsätt därefter buljongtärningen. Låt koka i 10 minuter. Sila bort grönsakerna, diska ur grytan och häll sedan tillbaka såsen i kastrullen. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Montera i en klick smör, dvs rör ned en klick smör för att "blanka av" såsen.
Koka potatis till moset, mosa potatisen med smör och rör kraftigt med mjölken. Krydda med muskot och peppar, plus en gnutta socker.
Skala och skär löken i halvmånar, strimla bacon. Bryn löken tillsammans med bacon och bryn ordentligt. Strö över hackad gräslök mot slutet. Stek sist biffen, salta och peppra.
Vid servering lägger man biffen på ett fat och skedar lök- och baconblandningen över biffen och avslutar med att ringla över rödvinssåsen. Potatismoset serveras till.
4 portioner
ca 500 g fransyska
2 gula lökar
10-12 potatisar
2-3 msk smör eller margarin
1 1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
1 flaska ( 33cl) lättöl
1 dl vatten
1 1/2 köttbuljongtärning
persilja
Skär köttet i skivor. Platta ut skivorna och skär dem i mindre bitar. Skala och skiva löken i tunna skivor och potatisen i tjocka skivor.
Bryn först köttskivorna i omgångar i fett i en stekpanna på inte alltför stark värme. Salta och mal över peppar. Ta upp köttet. Späd i pannan med öl och vatten och lös upp buljongen. Häll av och spara skyn. Hetta upp lite mer fett i pannan och stek löken guldgul.
Varva potatis, kött och lök i en vid gryta, börja och sluta med potatisen. Häll på skyn. Koka upp och koka under lock på svag värme till köttet är mört och potatisen mjuk, cirka 45 min. Strö klippt persilja över. Servera med inlagd gurka eller rödbetor.
1 port
1 burk soldatens ärtsoppa
1 Köp.
2 Öppna.
3 Värm.
Eventuellt senap till.
Jägermeister
1 port?
1 flaska Jägermeister
1 Köp.
2 Öppna
3 Drick
Eventuellt kan du sänka den i en starköl.
4 port
10-12 potatisar av en fast sort
3 ägg
4 dl mjölk
2 dl mjöl
1 tsk salt
ev lite vitpeppar
rimmat sidfläsk eller bacon
lingonsylt
Vispa ihop mjölk och mjöl samt rör ned ägg. Låt gärna dra 10 minuter. Vänd sedan ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra.
Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, och håll det varmt.
Bryn smör i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt som möjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera rykande varmt med fläsket och lingonsylt.
4 port
500 g pasta
1 burk krossade tomater
1 msk olivolja
0,5 tsk flingor av torkad rödpeppar
eller 1 krm cayennepeppar
eller en färsk chili
1 dl svarta oliver, små
0,5 dl kapris, (kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor, hackade
8 sardellfiléer, hackade
persilja
Koka pastan i saltat vatten. Under tiden silas vätskan från tomaterna, som kokas upp med oljan. Blanda i de övriga ingredienserna. Rör ihop såsen och koka tills den tjocknar efter ett par minuter. Smaka av, såsen ska vara rejält chilistark. Lägg upp pasta och häll såsen över. Strö över hackad persilja.
4 port
4 sjötungor
mjöl
smör
salt
hackad persilja
Rensa sjötungan och flå den. Känner du dig osäker på hur man gör detta, så be fiskhandlaren att hjälpa dig. Tvätta och torka fiskarna. Salta dem och vänd dem i mjöl.
Värm upp en stekpanna ordentligt, lägg i smöret, låt det bryna, just när skummet lägger sig, lägger du i fisken. Dra sedan genast ner värmen och stek fisken tills den är gyllenbrun på båda sidor. Smöret får inte vara för varmt, då bränner du fisken.
Strö rikligt med hackad persilja över. Slå sedan över det brynta smöret. Servera eventuellt citron till, plus kokt potatis.
4 port
1 liten gul lök
5-6 kokta kalla potatisar
1 msk smör
6 ägg
0,5 dl mjölk
salt och vitpeppar
50 g västerbottensost
Skala och finhacka löken. Skär potatisen i stora bitar. Fräs löken i smöret i en stor stekpanna utan att den tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt potatisen och bred ut den i pannan. Låt få lite färg.
Vispa ihop ägg och mjölk med en gaffel. Smaka av med salt och peppar. Häll omelettsmeten över potatisen.
Grädda omeletten på medelstark värme, lyft, stick eller rör om försiktigt med en gaffel så att lös smet kan rinna ner och stelna. Strö över ost när omeletten har stadgat sig men fortfarande är lite krämig på ytan.
Lyxa till det: Toppa med kräftstjärtar och strö över lite riven pepparrot och dill. Servera direkt ur pannan.
4-6 port:
8 stora potatisar
1 dl mjölk
2 tsk smör
riven muskot
salt, peppar
2 msk olja
2 hackade lökar
1 tärnad morot
1 hackad stjälkselleri
1 tsk timjan
1 krm chilipeppar
500 g köttfärs
5 dl tärnade köttrester
3 msk mjöl
1 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk worcestershiresås
Skala och koka potatisen, dela i mindre bitar så går det fortare. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, smör, muskot, salt och peppar. Vispa med elvisp tills potatisen är mosad.
Stek lök, morot och selleri på låg värme i 5 min. Strö över timjan och chilipeppar. Tillsätt köttfärsen och stek tills den ar genomstekt. Rör i köttärningarna, pudra över mjölet. Tillsätt buljongen, tomatpuré, worcestershiresås, salt och peppar. Rör om så allt blandas och låt koka på låg värme i 5 min.
Häll köttröran i en ugnsfast form, bred potatismoset över låt stå i ugnen, 225°C, i 40-45 min.
Snabba alternativet: Om du har rester av köttfärssås och potatismos, grattis! Bred ut köttfärssåsen i en ugnsform, hacka gärna bred potatismos över, gratinera, klart!
4 port
300 g grytbitar
3 dl rödvin eller vatten
1 köttbuljongtärning
svartpeppar
6 enbär, krossade
1 tsk timjan
soja
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri
1/2 liter färska kantareller eller blandsvamp
1/2 dl grädde
en bit ädelost
1 msk potatismjöl
Koka upp vin eller vatten. Lägg i köttet och låt koka upp. Tillsätt buljongtärning, kryddor och soja. Koka på svag värme i cirka 30 minuter. Skär löken i klyftor, morötterna i skivor och sellerin i tärningar. Fräs den färska svampen i lite margarin. Lägg grönsaker och svamp i grytan. Koka ytterligare cirka 20 minuter. Tillsätt grädde och ädelost. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Tillsätt mjölet, koka upp och smaka av. Servera med kokt potatis, sallad, syltlök och gelé.
4 port
1 majskyckling på cirka 1,5 kilo
salt, peppar
1 flaska beaujolais
3 msk kycklingfond
2 lagerblad
1 kvist timjan
1 krossad vitlöksklyfta
150 g tärnat rimmat fläsk
200 g champinjoner
15-20 skalade pärllökar
eller 5-10 schalottenlökar
1/2 dl konjak
1 kryddbukett (timjan, lagerblad och en krossad vitlöksklyfta)
smör, olja
beurre manié (1 msk smör mosad
med 1 msk mjöl)
Koka ihop vinet och kycklingfonden till hälften tillsammans med lagerblad, timjankvisten och den krossade vitlöken. Det tar cirka 20 minuter. Koka med champinjonerna de sista 5 minuterna. Snåla inte med vinet för smaken hänger på mängden som kokas ned.
Ta under tiden fram en tjockbottnad gryta med tättslutande lock. Klyv kycklingen i 8-10 delar, salta och peppra väl. Förbered övriga ingredienser.
Hetta upp en klick smör och lite olja i grytan, lägg därefter i fläsktärningar och lök och stek sakta tills de börjar få färg. Bryn då också kycklingbitarna tills de fått fin stekyta. Skeda bort överflödigt fett och häll sedan på konjaken. Var beredd med en tändsticka när ångorna stiger. (Glöm inte att stänga av fläkten!) Skaka runt så de sista lågorna dör ut och sila sedan över den hopkokade vinfonden.
Plocka över champinjonerna och placera en färsk kryddbukett av timjan, lagerblad och vitlök mitt i grytan. Lägg på locket och sjud på låg värme i 40 minuter. Red med klickar av smör blandat med mjöl (s k beurre manié) mellan kycklingbitarna och hetta sedan bara upp så att såsen blir blank. Fiska upp kryddbuketten och servera med nykokt potatis och haricots verts vända i smör med vitlök, salt och persilja.
2 salta sillar, hela, stora (ca 600 g)
1½ dl vatten
5 msk ättiksprit
5 msk socker
1 rödlök
1 bit morot
1 bit pepparrot, liten
15 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
4 lagerblad
Tag ur sillen, skinn och ryggben ska vara kvar. Lägg sillen i rikligt med vatten ca 1 dygn. Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen kallna.
Skär sillen i ca 2 cm breda bitar. Skala och skär lök och morot i skivor och pepparroten i tärningar. Varva sillen, helst i glasburk, med lök, morot, pepparrot och de krossade kryddorna. Häll lagen över sillen. Låt stå svalt minst 3 dygn.
Om lagen blir lite grumlig, häll av den och koka en ny. Servera direkt ur burken som smörgåsmat. Håller sig ca 2 veckor i kylen.
2 msk vit vinäger
2 tsk balsamvinäger
4 msk socker
1,5 dl senap
3 äggulor
2,5-3 dl solrosolja
salt
peppar
1 pkt dill, fryst och lite färsk
Låt ingredienserna få rumstemperatur. Blanda vinägersorterna med socker, senap och gulor. Droppa i oljan långsamt och vispa kraftigt. Öka till en tunn stråle och vispa till en fluffig sås. Smaka av med salt, vitpeppar från kvarnen och massor av dill.
Ställ kallt några timmar och späd sedan med lite vatten om du vill ha tunnare sås. Serveras till gravad lax.
Fattiga riddare
4 port
4 skivor vitt bröd
1 ägg
1 krm salt
1 1/2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1/2 dl vetemjöl
smör
Till servering:
kanel och strösocker
jordgubbssylt
Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Strö kanel och socker på riddarna. Servera gärna med lite sylt.
1 färdig sockerkaksbotten, 3 lager
1 dl hallonsylt
3 dl färdig vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 paket färdigkavlad marsipan
2 msk florsocker
Lägg ihop tårtan i följande ordning: tårtbotten, hallonsylt, tårtbotten, vaniljkräm. Var noga med att fördela ingredienserna jämnt över tårtbottnarna. Vispa grädden fast men inte hård. Lägg 2/3 av grädden i mitten av tårtan, ovanpå vaniljkrämen och forma grädden till en kulle.
Lägg en tårtbotten överst och forma försiktigt för att få en rundad topp. Använd den mittersta sockerkaksbottnen eftersom den är böjligast. Täck hela tårtan med resten av grädden genom att stryka på ett tunt lager med en stekspade. Grädden ser till att marsipanen fäster på tårtan.
Marsipanplattan ska vara 15 cm bredare än tårtan. Är den inte det kan du kavla den till rätt storlek. Låt marsipanen ligga kvar på sin plastförpackning när den kavlas ut och pudra med florsocker så att marsipanen inte fastnar i kaveln.
Lyft försiktigt upp marsipanen med båda händerna och lägg den centrerat över tårtan. Släta ut marsipanen försiktigt över toppen av tårtan, men låt marsipanen hänga löst längst tårtans kanter.
Sträck ut marsipanen med ena handen och tryck fast mot tårtans kant med den andra. Fortsätt att spänna marsipanen på tårtans motsatta sida. På så sätt undviker du alltför många veck på marsipanen. Skär loss överflödig marsipan. Spara marsipanen och skär ut dekorativa blad ur den. Pudra florsocker på tårtan med en finmaskig sil.
FOTNOT: Liten yrkesordlista
Puttanesca: Av italienska puttana som betyder hora.
Jägermeister: Tyska för jägarmästare.
Meunière: Franska för mjölnarhustru
Shepherd: Engelska för herde