Dumplings är små fyllda degknyten som ångkokas, friteras eller steks. Kinesernas svar på ravioli om man så vill.
Dumplings ingår i det som kallas dim sum, kinesernas svar på tapas. Många smårätter att kivas kring, helst i arla morgonstund. Godsakerna ska förtäras till välbryggt kinesiskt te. Dim sum-traditionen är särskilt stark i Hong Kong, men börjar bli alltmer trendig i storstäder världen över.
Prova själva, låt familjen vara med och fixa knytkalas på kinesiska. Kalaskul och vrålgott.
cirka 24 stycken, 45 minuter
Superläckra små knyten, Kinas svar på ravioli.
20 dim sum-, wonton eller gyozaplattor (finns i asiatiska butiker)
400 kycklingfärs
2 salladslökar
1 dl grovhackade vattenkastanjer
1/2-1 röd chili
3 cm färsk ingefära
1/2 kruka färsk koriander
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
salt
Dippsås:
1 dl soja
2 msk sesamolja
4 msk risvinäger
1 tsk flytande honung
1-2 tsk chiliflakes eller 1/2-1 röd chilifrukt
2 tsk rostade sesamfrön
Blanda kycklingfärs med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök och sesamolja och lite salt.
Fukta kanterna på en degplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Upprepa tills fyllningen är slut.
Blanda under tiden alla ingredienser till såsen och låt stå en stund och samla smak.
Placera knytena i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker), penslad tunt med olja och placerad i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka i fem minuter.
Dippa de varma knytena i såsen.
cirka 24 stycken, 45 minuter
"Potsticker" syftar på att den här varianten bryns i stekpanna och får lite färg.
1 paket dimsum-, gyoza- eller wonton-plattor (finns i asiatiska butiker)
1 ägg
1/2 tsk salt
200 g fläskfärs
200 g räkor, gärna råa
5 vattenkastanjer
1/2 dl rivna morötter
1 dl färska korianderblad
2 salladslökar, finhackade
3 cm färsk ingefära
1 ägg
1 msk soja
1 tsk sesamolja
nymalen svart- eller vitpeppar
1/2-1 chili, kan uteslutas
2 msk vegetabilisk olja
1 dl vatten
Dippsås:
4 msk soja
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
1 msk riven ingefära
1 msk hackade korianderblad
1/2 strimlad salladslök
Vispa ägget lätt med salt. Blanda i fläskfärs med hackade räkor, vattenkastanjer, rivna morötter, grovhackad koriander, salladslök, ingefära, ägg, soja, sesamolja och peppar. Tillsätt lite finhackad chili om du vill ha lite styrka.
Ställ en skål vatten framför dig. Lägg ut en degplatta, fukta fingertopparna och blöt kanterna på plattan. Lägg en tesked fyllning i mitten.
Vik ihop plattan diagonalt över fyllningen, nyp till kanterna och vrid till en halvcirkel.
Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Lägg försiktigt ner några knyten i taget och stek i någon minut tills de blir gyllenbruna. Tillsätt vatten och täck med lock. Koka i en minut, ta bort locket och fortsätt koka tills vattnet ångat bort.
Servera med den brynta sidan upp och doppa i såsen.
motsvarar 1 paket dimsum-, gyoza- eller wonton-plattor
Om du inte kan hitta färdiga degplattor, går det att göra egen deg - även om det är lite bökigare.
275 g vetemjöl (= cirka 4 1/2 dl + mjöl till knådningen)
3 1/2 dl hett vatten
Mät upp mjölet i en bunke. Tillsätt lite hett vatten i taget medan du rör om ordentligt.
Blanda i så pass mycket vatten att degen blir seg utan att kladda. Om den råkar bli för torr, tillsätt lite mer hett vatten.
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, cirka 5 minuter.
Täck degen med en fuktig handduk. Låt vila i 30 minuter medan du gör fyllningen.
Knåda degen på nytt i lite mjöl. Forma en lång rulle, 2-3 cm tjock och dela i fyra delar. Dela varje bit i åtta nya bitar.
Tryck till lätt på bitarna och kavla ut dem till cirka 10 cm i diameter. Strö över lite mjöl och låt dem ligga under en fuktig duk och vänta på sin tur medan du fyller knytena.