Kolgrillen ger rätt smak

Det ska inte vara för kliniskt vid grillen. Här passar inga vita servetter, exklusivt porslin eller ömtåliga kläder. Riktiga grillar ska ryka och dofta hett kött och glödande kol. Så på med vardagsjeansen och ägna en försommarkväll åt riktig grillning.

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2014-05-15 10:03

Gas eller kol är mest en fråga om hur mycket tid man vill lägga på grillning. Gasen är snabb, bekväm och ger ett randigt resultat men kolgrills­känslan vill liksom inte infinna sig. Kolgrillens väntan på fin glöd, smutsig hantering och stickande rök vänder sig inte till stressputtar men kompenserar sig i fantastiska smaker. Kolgrillen behöver inte vara avancerad, men den ska ha lock för att kunna utnyttjas maximalt.

Mixed grill är en rätt som från början grillades på restauranger med grillmöjligheter i köket. Olika grillade köttbitar som filé från oxe, kalv och gris, kalvlever, lammnjure och korv kunde ingå. I dag är vi lite känsliga för grillade inälvor, varför vi stannar vid filé från rapsgris, fläskkarré och kryddig korv.

Att göra egna hamburgare från grunden, det vill säga mala högrev och bacon samt forma och grilla riktigt tjocka burgare ger ett fantastiskt resultat. Här kan man verkligen snacka om hamburgare med smak.

Lamm på grillen är en fullträff antingen det är helt eller malet. Här väljer vi färs som formas till avlånga järpar. För att det magra köttet inte ska bli torrt lindas det med bacon. Grilla varsamt, gärna med ugnsfolie mot slutet. (TT)

RECEPT

Mixed grill med rapsgrisfilé, fläskkarré och kryddig korv

För 4 personer

400 g fläskfilé av rapsgris

200 g fläskkarré i bit

300 g kryddig korv

1 röd paprika

4 små lökar

Till rubbingen:

1 tsk svartpeppar

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk koriander

1 krm vitlökspulver

1 krm rörsocker, strö

Till kryddsmöret:

80 g smör

1 tsk citronsaft

1 krm salt

2 msk hackad persilja

Att äta till:

6 stora, fasta potatisar

2 morötter

1 palsternacka

1/4 kålrot

1/4 rotselleri

2 msk rapsolja

1 tsk hackad rosmarin

salt och peppar

1. Putsa fläskfilén och dela den i 4 bitar som bankas ut lätt med knuten hand. Skär fläskkarrén i 8 bitar. Blanda rubbingen och gnid in köttbitarna med kryddblandningen. OBS! Salt ska inte med – det tillsätts efter grillningen.

2. Blanda smör med citronsaft, salt och finhackad persilja. Rulla smöret i bakplåtspapper till en korv. Lägg svalt i väntan på servering.

3. Skär potatis i klyftor. Skala och skär morot, palsternacka, kålrot och rotselleri i bitar med ett par centimeters sida. Blanda rotsakerna med rapsolja och rosmarin i en långpanna. Salta och rosta 30–35 minuter i 200 graders ugn. Tänd grillen.

4. Skär paprikan i fyra bitar och dela lökarna i halvor. Grilla kött, korv och grönsaker över fin glöd. Salta köttet mot slutet. Beräkna grilltiden till 5 minuter för filén, något längre för karrén. Korven och grönsakerna är klara efter 3–4 minuter. Servera allt med rostade rotsaker, kryddsmör och en fräsch grönsallad.

Grillade högrevshamburgare Texas style

För 4 personer

800 g högrev

1 paket tärnad bacon 145 g

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm spiskummin

Till dressingen:

2 dl majonnäs

1/2 dl chilisås på tomatgrund

1 tsk paprikapulver

1 krm tabasco

1 krm mald kummin

Att äta till:

4 stora hamburgerbröd

1 rödlök

2 tomater

1 grön paprika

1 påse blandade salladsblad

1. Mal högrev och bacon i en köttkvarn. Arbeta färsen med salt, svartpeppar och spiskummin. Forma 4 stora hamburgare som pressas ihop något för att klara hanteringen på grillen.

2. Skala och skär rödlöken i tunna skivor, tomaterna i knappt centimetertjocka skivor och paprikan i långsmala bitar. Blanda samman dressingen. Tänd grillen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!