Tiden då vi fick välja mellan falukorv eller varmkorv är för länge sedan förbi. Korvhyllan i affären har vuxit ordentligt och innehåller numera allt från trygg falukorv till spännande kabanosser eller kryddiga chorizos. Utbudet av korv har om inte exploderat så i alla fall vuxit lavinartat. Att blanda olika sorters korv i gryta ger spännande, lite annorlunda smak. Korvarna kommer riktigt till sin rätt om de varvas med olika grönsaker i allmänhet och tomat i synnerhet samt het chili. Den senare kan vara färskvara eller i form av thailändsk chilisås - bra att ha till hands om man snabbt vill ha lite styrka i sin matlagning.
Rotsaksgratäng
Så här års är rotsakerna som bäst både i pris och kvalitet. Passa på att göra en god rotsaksgratäng som passar utmärkt till kryddiga korvar. Gratängen tar lite tid, men sköter sig i gengäld helt själv när den väl kommit in i ugnen.
Rotsaksgratängen är en vidareutveckling av den uppskattade potatisgratängen. Här blandas skivad potatis med tunna skivor palsternacka, rotselleri och morot samt lök och vitlök. Till skillnad från potatis har dessa rotsaker inte någon redande effekt. För att gratängen inte ska bli för blaskig måste gräddmjölken redas av lätt innan den tillsätts. Lättast sker det med en dryg matsked maizena som vispas upp med lite vatten. Ruska formen lätt när vätskan hälls över rotsakerna så det inte blir några luftfickor. Den som vill kan strö riven ost över gratängen, men det är mer överkurs än nödvändighet.
Krogklassiker
Oxfilé provençal är en krogklassiker som hängt med i åtskilliga år. Rätten skapades, namnet till trots, på Stockholmskrogen Cecil när det begav sig. Helstekt oxfilé, råstekt potatis och vitlökssmör är allt som behövs för att det ska bli en provençal. Med tiden har rätten byggts på med olika grönsaker och andra tillbehör. Här ersätter vi den dyra filén med vanlig rak falukorv. Korven steks hel i ugn, precis som oxfilén, och serveras med samma tillbehör som förebilden. Resultatet blir en falukorv med ordentlig smak som uppskattas av alla med vitlök som favoritkrydda.
Olika sorters korvar som varvas med grönsaker på träspett är ett annat roligt sätt att servera korv. Välj korvar med varierande smak och styrka samt trä gärna upp bitar av stark salami på spetten. Pensla allt med olja och stek i ugn, det är mest praktiskt när man har långa spett som kanske inte går ner i stekpannan. Spetten serveras med kryddig ratatouille samt lite stekt potatis eller pasta. Gott och festligt utan att det blir djupa hål i plånboken.
Recept
Korvgryta med chili
4 personer
150 g falukorv
2 chorizokorvar
2 kabanosser
10 prinskorvar
1 gul lök
1 zucchini
1 bit färsk fänkål
2-3 stjälkar blekselleri
2 dl passerade tomater från burk
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 msk thailändsk chilisås
smör eller margarin
salt och peppar
1. Dela korvarna i bitar. Ansa och skär grönsakerna i bitar.
2. Stek korv och grönsaker lätt. Lägg över i kastrull och slå på passerade tomater. Krydda med kycklingfond, thailändsk chili, salt och peppar. Koka upp och sjud någon minut.
3. Servera korvgrytan med pasta eller potatismos.
Kabanosser med rotsaksgratäng
4 personer
4-6 kabanosser
matfett till formen
Till rotsaksgratängen:
8 medelstora potatisar
2 palsternackor
1 morot
1 bit rotselleri
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk maizena + 1 1/2 msk vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och vitpeppar
1. Skala rotsakerna till gratängen. Skär potatisarna i halvcentimeter tjocka skivor, palsternackor, morot och rotselleri i något tunnare skivor. Hacka löken. Varva allt i smord, ugnsfast form. Salta och peppra lätt mellan varven och pressa i en, eller ett par, vitlöksklyftor.
2. Koka upp grädde och mjölk. Red av till lätt simmighet med maizena som lösts i lite vatten. Sjud ett par minuter och smaka av med kycklingfond, salt och vitpeppar.
3. Slå vätskan över rotsaksgratängen. Ruska formen lätt så vätskan rinner ner mellan rotsakerna. Sätt in formen i 200 graders ugn och grädda rotsakerna mjuka. Det tar cirka 40-45 minuter.
4. Mot slutet sätts kabanosserna in vid sidan av gratängen. Pensla dem med olja och stick några hål i korvskinnet med en vass knivspets så slipper man problem med korvar som spricker. Kabanosserna behöver 5-8 minuter i ugnen beroende på tjocklek. Serveras med god senap och gärna någon form av inlagd gurka.
Falukorv à la Provence
4 personer
600 g falukorv
1 kg potatis
smör till stekningen
rapsolja
salt och vitpeppar
Till vitlökssmöret:
100 g smör
2 vitlöksklyftor
1 tsk citronsaft
Till garnering:
2 tomater
4 blomkålsbuketter
persilja
1. Blanda rumsvarmt smör med pressad vitlök och en tesked citronsaft. Forma smöret till en rulle eller spritsa det i små toppar. Kyl smöret men frys det inte.
2. Skala och skiva potatisen. Lägg skivorna i vatten för att få bort så mycket stärkelse som möjligt. Då slipper man besväret med potatis som fastnar i pannan vid stekningen.
3. Dra skinnet av falukorven och snitta den. Stek falukorven hel i 225 graders ugn cirka 20-25 minuter.
4. Stek potatisen i en blandning av smör och olja. Oljan gör att fettet inte bränner lika lätt. Salta och peppra.
5. Dela tomaterna i halvor. Doppa snittytorna i olja och salta lätt. Grilla tomaterna i ugn. Koka blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten.
6. Dela korven i portionsbitar. Fördela den råstekta potatisen på tallrikar och lägg korven över. Garnera med tomater, blomkålsbuketter och persilja. Toppa med vitlökssmör alternativt bjud det vid sidan om.
Mixed grill med korv och grönsaker
4 personer
2 kryddstarka korvar, typ kabanosser eller liknande
2 frukostkorvar
1 bit salami
4 små steklökar
1 grön paprika
4 hela champinjoner
1 1/2 msk olivolja
salt och vitpeppar
1. Dela korvarna i bitar på cirka 3-4 cm. Skala steklökarna (går lättast om de läggs i blöt före skalningen). Skär paprikan i bitar.
2. Varva korv, salami och grönsaker på träspett. Krydda mycket försiktigt med salt och vitpeppar. Egentligen är det bara grönsakerna som kräver lite kryddning, korvarna är redan kryddade.
3. Pensla spetten med olivolja och placera dem på ugnsfast fat. Stek spetten 10 minuter i 200 graders värme. Serveras med ratatouille och stekt potatis alternativt pasta.
Ratatouille
4 personer
1 gul lök
1 röd paprika
1 zucchini
100 g gröna bönor, färska eller frysta
1 burk krossade tomater
1 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
1/3 kruka färsk timjan
salt och peppar
1. Skala och hacka den gula löken. Skär paprika och zucchini i tärningar. Dela bönorna i 2-3 cm långa bitar.
2. Fräs lök, paprika och zucchini med olivolja i vid kastrull. Tillsätt bönor och krossade tomater, pressad vitlök och hackad färsk timjan. Låt allt sjuda samman några minuter utan lock. Smaka av med salt och vitpeppar.