Stuvade grönsaker som ska falla vegetarianer i smaken måste ha hög smak. I det här fallet är det curry som sätter fart på de lite lama vintergrönsakerna. Rätten fungerar utmärkt som bas och kan kombineras med såväl pasta som ris eller couscous.
Vid tillagningen gäller det att ha koll på råvarornas konsistens. Morotsstavar kräver något längre koktid än övriga grönsaker. Känner man sig osäker kan man ta varje grönsak för sig. Koktiden mäts ändå bara i någon eller några minuter så tiden vid spisen blir ändå kort. Tänk på att avbryta förkokningen när grönsakerna fortfarande har rejält tuggmotstånd. Vid den avslutande currystuvningen kommer de att gå efter lite, det vill säga mjukna lite till.
Currystuvade grönsaker
4 personer
2-3 morötter
1 purjolök
1 fänkål
3-4 stjälkar blekselleri
Till stuvningen:
1 1/2 msk olivolja
1 gul lök
2 syrliga äpplen
2 tsk curry
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl grönsaksbuljong från tärning eller fond
1 dl grädde
salt och vitpeppar
Skala och ansa grönsakerna. Skär morötterna i stavar, strimla purjolöken och bleksellerin samt skär fänkålen i mindre bitar.Förväll grönsakerna i kokande, lättsaltat vatten. Lägg först i morotsstavarna, efter någon minut fänkål och till sist blekselleri och purjolök. Slå upp grönsakerna i durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
Skala och hacka den gula löken. Skala och ta bort fästen och kärnhus från äpplena. Skär fruktköttet i bitar. Fräs lök och äpple med olivolja i kastrull. Tillsätt curry och låt kryddan dra med lök och äpple någon minut. Pudra över vetemjöl och späd med buljong och grädde. Sjud stuvningen några minuter på låg värme. Vänd ned de avrunna grönsakerna och rör om försiktigt. Smaka av med salt och vitpeppar.