Starka kryddor som chili och andra pepparsorter har nog de flesta svenskar tagit till sig. Men att vi är så förtjusta i den udda smaken av spiskummin känns som en överraskning.
Kryddpåsar
Tar man sig tid att syna innehållsförteckningarna på kryddpåsar och tillbehör inser man snabbt att det är just spiskummin med hjälp av oregano och vitlök som ger den rätta tex-mexsmaken. Sedan följer mindre rolig läsning med diverse konsistensgivande och klumpförebyggande tillsatser som vi gärna klarar oss utan. Inte minst med tanke på att den här typen av mat slukas av barn- och tonårsfamiljer under företeelsen "fredagsmys".
Från grunden
Så, sagt och gjort, här ska göras fredagsmys från grunden. Visst, det tar tid och kan ibland vara lätt stressande när sugna familjemedlemmar trängs runt spisen, men det glömmer man lätt när det väl är dags att äta.
För att klara hemlagat tex-mex gäller det att köpa hem majsströ, ett grovt majsmjöl som ger rätt smak på tacoskalen. Passerade tomater av god kvalitét är en bra grund till olika salsor. Lök, både gul och vit, paprika i olika färger, majs och inte minst färsk chili är också bra utgångsmaterial.
Olika sorters bönor, linser och kikärter är en god och proteinrik grund för vegetariska fyllningar. Köttfärs, kyckling och lax är mer traditionellt. Och så gäller det att ha en välfylld kryddburk spiskummin och gärna också oregano inom räckhåll.
Guldgruva
Som koncept med olika hel och halvfabrikat har tex-mexmat funnits i svenska butiker sedan tidigt 1980-tal.
Under 2000-talet kom det stora genombrottet med årliga försäljningsökningar på mellan 20 och 40 procent. Kopplingen mellan tex-mex och fredagsmys kom att bli en guldgruva för många aktörer på marknaden.
Vegetarisk tacofyllning
För 4 personer
250 g avrunna kokta kikärtor (1 burk)
250 g avrunna kokta linser (1 burk)
165 g avrunnen majs (1 burk)
1 gul lök
1 grön paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad chili (kan ökas eller minskas efter smak)
1/2 msk rapsolja
500 g passerade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
salt och ev. peppar
1. Här utgår vi från förkokta kikärtor, linser och majs. Tippa upp förpackningarna i sil och skölj av helt snabbt i kallt vatten. Låt rinna av en stund.
2. Skala och hacka den gula löken fint. Skär paprikan i mindre bitar, riv vitlöksklyftan samt finhacka chilin.
3. Hetta upp en kastrull på spisen. Slå i rapsolja och tippa sedan i kikärter, linser, majs, lök (både gul och vit), paprika och chili. Låt allt fräsa under omrörning någon minut. Slå i passerade tomater och krydda med spiskummin och oregano. Koka upp och låt sjuda någon minut. Smaka av med salt och eventuellt extra peppar. Fyllningen smakar bäst om den inte är kokhet, ställ den att svalna i cirka 10 minuter.
Riktiga tacoskal
Ca 12-16 stycken
8 dl majsströ/majsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
2 dl vatten
3 msk rapsolja
1 dl majsströ till utkavlingen
1. Sikta majsströ/majsmjöl tillsammans med bakpulver, salt och spiskummin i en stor bunke. Mot slutet får man kvar en dryg matsked med lite större majsflisor som inte tas med. Slå i vatten och olja och arbeta samman till en slät deg. Efter några minuter är degen seg och formbar.
2. Dela degen i 12 till 16 lika stora bitar (16 ger normalstora tacoskal) som vänds i majsströ/majsmjöl och kavlas ut till tunna kakor.
3. Grädda kakorna en och en i ganska het stekpanna utan extra fett. Beräkna gräddningstiden till knappt 2 minuter per sida. Håll koll så bröden inte hinner bli brända. Vik ihop skalen och låt dem svalna. Skalen kan även hängas över ett skaft för att få rätt stuk.
Tacos med grillad kyckling
För 4 personer
300 g kycklingfilé
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk kinesisk soja
Till salsan: 1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad chili
1/2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
500 g passerade tomater
salt och ev. peppar
Att äta till: tacoskal
majskorn
valfria grönsaker i mindre bitar
riven ost
1. Skär kycklingköttet i centimeterbreda strimlor. Blanda spiskummin, oregano och soja med rapsolja. Doppa kycklingstrimlorna i marinaden och grilla dem i grillpanna på spisen eller på ett galler över en långpanna i 250 graders ugn i 3-4 minuter. Köttet måste vara genomstekt.
2. Skär ner paprikorna i mindre bitar, skala och hacka den gula löken, riv vitlöksklyftan samt finhacka chilin.
3. Hetta upp en kastrull och slå i lite rapsolja. Fräs grönsakerna med vitlök och chili under omrörning någon minut. Tillsätt spiskummin, oregano och passerade tomater. Koka upp.
4. Vänd ner de grillade kycklingstrimlorna och smaka av med salt och eventuellt mer peppar.
Dan Strandqvist/TT Spektra