Kyckling i ugn

Har du en gammal lergryta undanstoppad i köket? Då är det hög tid att damma av den och återuppleva hur en kyckling smakar om den lagas hel med skinn och ben kvar.

Krukmakarkycklingen är klar för ugnen. Tillagningen sker i lergryta, helt utan tillsyn. Hur praktiskt som helst.Foto: Dan Strandqvist

Krukmakarkycklingen är klar för ugnen. Tillagningen sker i lergryta, helt utan tillsyn. Hur praktiskt som helst.Foto: Dan Strandqvist

Foto:

MAT & DRYCK2011-02-22 13:52

Hel kyckling lagad i lergryta känns som retromatlagning i tider när kycklingen kommer som avskalade bröstbitar och köken har hur många maskiner som helst. Hel fågel och enkel lergryta slår den moderna tekniken på fingrarna när det gäller smak. På köpet sköter den sig själv och skulle den bli kvar en kvart extra i ugnen spelar det ingen större roll.

Krukmakarkyckling

För 4 personer

1 stor kyckling, ca 1 1/2 kg eller mer

1/2 purjolök

1/2 kruka färsk timjan

1/2 kruka färsk rosmarin

2 lagerblad

salt och vitpeppar

2-3 msk olivolja

Till såsen:

3 dl sky från grytan + vatten

2 dl grädde

1/2 msk grönsaksbuljong i pulverform

2 msk hackad timjan

1 msk hackad rosmarin

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

blandad grönsallad

gott, mjukt bröd

1. Lägg lergrytan med lock och allt i blöt i kallt vatten. Salta och peppra på in- och utsidan av kycklingen. Smaksätt kycklingen genom att stoppa in timjan, rosmarin och hackad purjolök i buken. Avslutningsvis knyts en kryddbukett med purjolök, timjan, rosmarin och lagerblad direkt på fågelns bröst.

2. Lägg kycklingen i lergrytan, ringla över olivolja, på med lock och in med allt i kall ugn. Först med grytan i ugnen sätts värmen på och ugnen värms till 250 grader. Beräkna stektiden till 1 timme och 20 minuter.

3. Låt den färdigstekta kycklingen vila på skärbrädan en stund innan den delas. Sila skyn i lergrytan i kastrull. Späd med vatten om vätskemängden inte är tre deciliter och tillsätt grädde. Red såsen med majsstärkelse löst i vatten och krydda med grönsaksbuljong och hackade örter. Sjud såsen i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!