Hel kyckling lagad i lergryta känns som retromatlagning i tider när kycklingen kommer som avskalade bröstbitar och köken har hur många maskiner som helst. Hel fågel och enkel lergryta slår den moderna tekniken på fingrarna när det gäller smak. På köpet sköter den sig själv och skulle den bli kvar en kvart extra i ugnen spelar det ingen större roll.
Krukmakarkyckling
För 4 personer
1 stor kyckling, ca 1 1/2 kg eller mer
1/2 purjolök
1/2 kruka färsk timjan
1/2 kruka färsk rosmarin
2 lagerblad
salt och vitpeppar
2-3 msk olivolja
Till såsen:
3 dl sky från grytan + vatten
2 dl grädde
1/2 msk grönsaksbuljong i pulverform
2 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
kokt potatis
blandad grönsallad
gott, mjukt bröd
1. Lägg lergrytan med lock och allt i blöt i kallt vatten. Salta och peppra på in- och utsidan av kycklingen. Smaksätt kycklingen genom att stoppa in timjan, rosmarin och hackad purjolök i buken. Avslutningsvis knyts en kryddbukett med purjolök, timjan, rosmarin och lagerblad direkt på fågelns bröst.
2. Lägg kycklingen i lergrytan, ringla över olivolja, på med lock och in med allt i kall ugn. Först med grytan i ugnen sätts värmen på och ugnen värms till 250 grader. Beräkna stektiden till 1 timme och 20 minuter.
3. Låt den färdigstekta kycklingen vila på skärbrädan en stund innan den delas. Sila skyn i lergrytan i kastrull. Späd med vatten om vätskemängden inte är tre deciliter och tillsätt grädde. Red såsen med majsstärkelse löst i vatten och krydda med grönsaksbuljong och hackade örter. Sjud såsen i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se