Läckra birollsinnehavare på julbordet

Julbordet står dukat om bara 12 dagar. Skinkan är såklart huvupersonen, men här kommer några biroller som gör julbordet riktigt läckert. Sill, rödlöks- och rödbetsmarmelad, julköttbullar på traditionellt vis och mumsiga glöggmandariner. Läs, längta och laga.

Mat & dryck2003-12-12 08:36

Kryddsill

Mitt älsklingsrecept på inlagd sill. Sillen skall läggas in i god tid, den skall "dra" i minst 5 dagar för att få perfekt smak och är lika god efter tre veckor. Så jag lagar alltid dubbel sats, men i två burkar.

4 urvattnade sillfiléer
1 liten morot i slantar
1 skivad rödlök
5 cm strimlad purjolök
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk dillfrön
1 bit hel ingefära
1 lagerblad

Lag:
2 1/2 msk ren ättika, 24 %
3 dl vatten
1 1/2 dl socker

Börja med lagen. Koka upp ättika, vatten och socker. Låt lagen svalna.
Skölj sillfiléerna. Låt rinna av väl och skär dem i sneda bitar. Varva sill, morot, de båda löksorterna och kryddorna i en glasburk. Häll över den kalla lagen. Sätt på ett tätt lock. Ställ sillen svalt minst 5 dygn.

Rödlöks- och rödbetsmarmelad

Knäckemacka med skinka eller köttbullar och en klick marmelad hör till mina favoriter.

2 röda lökar
2 rödbetor
1 msk smör
2 msk honung
3 msk balsamvinäger
1 1/2-2 dl rödvin
1 kanelstång
salt
1/2 msk smör eller margarin

Skala lök och rödbetor. Strimla löken. Skär rödbetorna i fina strimlor eller riv dem grovt. Fräs alltsammans i smöret. Rör ner honungen och glasera lätt.
Tillsätt vinäger, rödvin och kanel. Koka marmeladen utan lock till krämig konsistens. Det tar 15-20 minuter. Salta och blanka av med smöret.

Julköttbullar

35-40 stycken
På gammaldags sätt väljer jag fläskfärs till köttbullarna och förstärker smaken med kalvfond.
400 g fläskfärs
1/2 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vatten
1/2 msk kalvfond
1-2 msk ansjovisspad
1 liten mycket fint hackad gul lök
smör eller margarin
2 äggvitor, lätt söndervispade
1 msk smält smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 krm nymald kryddpeppar
1 krm malen ingefära
smör eller margarin till stekning
buljong till spädning

Blanda ströbröd, potatismjöl, grädde, vatten, kalvfond och ansjovisspad i en skål. Låt blandningen svälla 10 minuter. Bryn löken på svag värme i smöret.
Häll köttfärs, äggvitor, smält smör, salt, kryddor och lök i skålen. Arbeta färsen smidig.Forma den till små köttbullar. Lägg dem på vattensköljt skärbräde.
Hetta upp en stekpanna med smör eller margarin. Lägg i köttbullarna, inte för många åt gången, och bryn dem vackert bruna. Lägg efter hand över dem i en gryta, späd med lite buljong och efterstek 5-10 minuter.

Glöggmandariner

4-6 portioner
Lättlagad delikat dessert.
8 mandariner
2 dl vatten
1/2 dl pressad citronsaft
1 dl socker
1/2 dl citruslikör eller konjak, kan uteslutas
Glöggrädde:
3 krm kanel
2 krm nejlikor
2 krm kardemumma
2 msk outspädd svartvinbärssaft
3 dl lättvispad grädde
Koka upp vatten, citronsaft socker. Skala mandarinerna. Hetta upp dem i sockerlagen utan att koka.

Blanda kryddor och saft. Rör ned blandningen i grädden. Låt stå ca 1 timme för att mogna ismak.

Servera mandarinerna fortfarande ljumma med den iskalla grädden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!