Laga lamm i vintertid

Hur underligt det än kan låta så smakar en gryta inspirerad av ett hett Indien perfekt i svensk vintertid. Kryddig, saftig och perfekt att värma efter en dag i friska luften.

Lamm finns numera året runt i välsorterade affärer. Lammstek, kotletter eller färs är vanligast. Med lite tur hittar man även smakfull lammkorv. Foto: Dan Strandqvist

Lamm finns numera året runt i välsorterade affärer. Lammstek, kotletter eller färs är vanligast. Med lite tur hittar man även smakfull lammkorv. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Mat & dryck2011-02-22 14:01

Så här års börjar solen inge hopp och det kan vara helt underbara dagar i skidspår eller backar. Med en färdig gryta på lut behöver ingen pinna hem i förtid för att laga mat. Praktiskt.

Den indiska grytan kan ätas med enbart bröd om man vill, men själv kompletterar jag gärna med gott, luftigt ris. Riset funkar dessutom som en buffert för kryddig hetta och något att fånga upp den goda såsen med.

I ugn

Förr var lamm ett säsongskött som dök upp under vår och höst. I dag finns färskt lammkött året runt och ofta i flera olika styckningsdetaljer. Lyxigast är lammfilé och lammytterfilé. Det är kött från ryggen, som bara behöver några minuter i pannan för att vara klart. Lammkotletter är samma kött som lammytterfilé, men styckat på "tvären" i stället för på längden. Lammstek är största styckningsdelar från lamm. Steks lämpligast i ugn med örter och vitlök och bjuds med potatisgratäng till fest eller stuvad vitkål i enklare sammanhang. Lammkött från framdel blir oftast köttfärs men annars är det perfekt i grytor, typ den vi lagar med indiska kryddor i veckans recept.

Enkel dessert

Lammfärs kan användas som vanlig köttfärs, men det känns synd att inte utnyttja den goda smaken fullt ut. Här fyller vi stora lammköttbullar med riktig fetaost och bjuder en tomatstinn sallad smaksatt med oregano till.

Till sist en dessert som överlevt det mesta. Hovdessert, eller marängsviss, är till stor del samma sak. Maränger, glass, vispad grädde och chokladsås. Steget från sviss till hovdessert är tillägget med bananskivor. Busenkelt att göra och uppskattad av alla. Om du staplar ingredienserna snyggt på tallrik får du extra stilpoäng.

Indisk lammgryta

För 4 personer

700 g lammkött utan ben (framdel eller stek)

1 msk garam masala

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

rapsolja

2 gula lökar

1-2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 tsk torkad, flisad chili

1/2 dl riven, färsk ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

1 msk gurkmeja

vatten

3 dl turkisk yoghurt

1 burk kokta kikärter

1 dl naturella cashewnötter

Att äta till:

basmatiris

blandad sallad

1. Tärna köttet med ett par centimeters sida. Krydda köttet med garam masala, salt och svartpeppar och bryn det i panna med enbart rapsolja. Lägg över köttet i en gryta eller kastrull.

2. Skala och skiva den gula löken. Bryn löken, gärna i samma fett som köttet, och blanda löken med köttet. Tillsätt riven vitlök, tomatpuré, flisad chili, färskriven ingefära, kanel, spiskummin, koriander och gurkmeja.

3. Slå på vatten så det precis täcker och koka upp grytan med lock på. Sänk värmen och sjud grytan i 20-35 minuter, kortare tiden för stek. Blanda i yoghurt, kikärter och nötter. Låt allt bli varmt.

Fyllda lammköttbullar

För 4 personer

600 g lammfärs

1 ägg

1 vitlöksklyfta

2 msk hackad, färsk oregano

salt och vitpeppar

100 g fetaost

smör och rapsolja

Att äta till:

blandade salladsblad

6 tomater

12-16 svarta oliver

färsk oregano

1 msk olivolja

ris, couscous eller bulgur

1. Blanda lammfärsen med ägg, riven vitlök, hackad oregano samt 1 tsk salt och 1 kryddmått malen vitpeppar. Forma stora köttbullar med cirka 5 cm diameter.

2. Öppna köttbullarna med en sked eller bordskniv. Peta in en bit fetaost i mitten och förslut köttbullarna så att osten stannar kvar.

3. Bryn köttbullarna runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i medelvarm panna med flera vändningar alternativt sätt in köttbullarna för efterstekning i 175 graders ugn cirka 8 minuter.

4. Arrangera blandade blad, skivad tomat och oliver på tallrikar eller fat. Lägg köttbullarna ovanpå och ringla över lite olivolja och tillsätt lite oregano. Ris, couscous eller bulgur passar bra till.

Hovdessert på höjden

För 4 personer

20 maränger

3 dl hårt vispad grädde

3 dl vaniljglass

2 bananer

Till chokladsåsen:

100 g mörk choklad med hög kakaohalt

1 msk osaltat smör

1 1/2 dl grädde

4 physalisbär

1. Hacka chokladen. Med matberedare fixar man det på några sekunder.

2. Koka upp grädden till såsen och lyft kastrullen från plattan. Vispa ner chokladen och fortsätt vispa en halv minut så grädde och choklad verkligen smälter samman. Avsluta med smör i små klickar. Ställ såsen att svalna.

3. Spritsa vispad grädde i en 7-8 cm vid ring på kylda tallrikar. Tryck fast 5 maränger i grädden och spritsa en ny, inte alltför tjock ring grädde ovanpå marängerna.

4. Tryck fast 5-6 bananskivor i andra gräddlagret och spritsa ännu ett tunt lager grädde. Täck grädden med tunna glasskivor. Ringla över ett par matskedar kall chokladsås. Sprita en gräddklick på toppen och fäst physalisbäret i grädden. Serveras direkt. (TT Spektra)

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!