Lingon är lätta att plocka och enkela att ta hand om när man kommer hem. En burk lingonsylt i skafferiet kan bli utgångspunkt för alla möjliga goda rätter förutom att lingonsylt sedan urminnes tider fungerat som en "förgyllning" av de påvraste vardagsrätter.
Att plocka lingon är skön avkoppling - såvida man inte föredrar att stressa med en plockare förstås. Att ta en hel klase bär i handen och låta den ramla ned i den medhavda gamla mjölkkrukan är ljuvligt. Någon rensning behövs sedan knappast.
Skörden är som sagt lätt att ta hand om. Man behöver inget särskilt konserveringsmedel eftersom bären innehåller mycket bensoesyra. Är skörden stor kan man koka sylt på en del och frysa en del. Frysta lingon kan snabbt göras till rårörd lingonsylt som inte håller sig så bra. Någon liter vackra, mörkröda lingon i frysen är dessutom bra att ha för dekoration av kakor och efterrätter.
Här följer nu hela raddan av beprövade lingonrecept och har du ingen lust att plocka själv så finns både lingonsylt och frysta lingon att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.
1 kilo lingon (cirka 1 ¾ liter)
2 dl vatten
6 dl socker
Koka alla ingredienser i en gryta cirka 15 minuter. Skumma och häll upp på rena glasburkar.
Samma ingredienser som ovan.
Koka upp bär och vatten och låt koka 10- 15 minuter. Skumma väl. Lyft av grytan, sätt till sockret och rör då och då tills sockret är löst.
Den här sylten blir ljus i färgen och geleig. Den är inte lika hållbar som sylten ovan.
1 kilo lingon
6 dl socker
Blanda bär och socker och rör antingen för hand eller i hushållsmaskin tills bären blir mosiga och sockret löst. Rårörda lingon håller sig dåligt. Därför är det bra att ha lingon i frysen för snabb "nyproduktion".
c:a 400 gram vitkål
c:a 2 liter vatten
1 motor
½ rödlök
1 dl rårörda lingon
1 dl grekisk eller turkisk youghurt
½ dl majonnäs
1 tsk ättikssprit, 12 procent
salt och nymalen vitpeppar
Strimla vitkålen med en osthyvel och lägg den i ett durkslag. Koka upp vattnet och häll det över kålen. Pressa noga ut allt vatten. Riv moroten grovt och strimla löken i tunna skivor. Blanda alla ingredienserna och låt salladen stå en stund före serveringen.
Den här salladen är en något " finare" variant av blodpuddingens ständiga följeslagare som du säkert redan kan. Om inte - blanda strimlad vitkål med lingonsylt till lämplig konsistens. Lätt som en plätt!
3 dl köttbuljong plus sky från t ex köttfärslimpa
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl rårörda lingon
Vispa ut mjölet i kall buljong. Späd med sky och grädde. Rör i lingonen och låt såsen koka några minuter.
5 dl rårörda lingon eller 2,5 dl vardera av lingonsylt och rönnbärssylt.
2 - 3 msk konjak, whisky eller portvin
1 1/2 kryddmått kajennpeppar.
Mixa lingonsylten till en slät sås. Tillsätt resten. Såsen håller sig någon vecka i kylskåp.
Blanda lika delar lingonsylt och grekisk youghurt eller gräddfil.Enligt boken Östgötamat serverades stekt salt sill med lingonsås och potatis i Västra Eneby runt förra sekelskiftet..Och visst är det väl så att västkustfolket gärna äter lingonsylt även till stekt färsk sill!
Mixa 75 gram getost med 1 dl grekisk youghurt och en halv dl lingonsylt! Jättegott!
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
½ dl lingonsylt
2!/4 dl mjölk
smör till formen
kokos eller ströbröd
Ugn 175 grader
Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Häll den i en smord och bröad form och strö över kokos eller ströbröd. Grädda i 45 minuter. OBS öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
Det här receptet kommer från Allt om mat och gjorde stor lycka på en 60-årsfest härförleden. En kaka räcker till 12-14 bitar.
Ugnsvärme 200 grader
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
Lingon
1 msk florsocker
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter) och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.Grädda på nedersta falsen i ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan kallna. Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.
2 dl grötrisgryn
1 l vatten
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1msk rivet citronskal
3 dl tjock grädde
2-3 dl rårörd lingonsylt
Koka risgrynen i vattnet cirka 25 minuter och slå bort det vatten som eventuellt finns kvar. Smaksätt riset med socker och citronskal.Vispa grädden hårt och blanda den med riset. Varva risgrädde med lingonsylt i en låg och vid serveringsskål. Servera efterrätten väl avkyld.
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl lingonsylt
2 dl grekisk yoghurt 10 %
Lingon och florsocker till garnering
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter.
Koka upp grädden och sockret. Tag kastrullen av plattan och låt svalna något.
Krama ur gelatinbladen, lägg dem i grädden och rör om tills de har smält. Smaksätt med vaniljsockret. Låt kallna.
Rör ihop gräddblandningen med yoghurt och lingonsylt. Häll upp i portionsskålar eller glas. Satsen räcker till 4 "normala" efterrättsglas eller 6-7 små mockakoppar. Låt pannacottan kallna i kylskåp. Garnera med lingon och siktat florsocker vid serveringen.
1 kilo lingon
¾ l vatten
1 msk citronsyra
4 dl socker per liter avrunnen saft
Skölj lingonen och stöt sönder dem t ex i matberedare. Blanda den stötta massan med kokt, kallt vatten och citronsyran och låt den stå ett dygn. Sila massan och mät den avrunna saften. Blanda i socker och rör tills sockret löst sig.
Fyll en flaska med lingon och fyll på Brännvin special. Lagra brännvinet i 2-3 månader. Sila av bären, drick snapsen och blanda lingonen med sockerlag och använd som dessert. Kanske till lingonriset härovan.