Lägg sommaren i en burk

Skördetid är inläggningstid.Satsa på sensommar på burk. På så sätt räcker årstiden långt in på höst­kanten.

Snabbsaltad gurka är en färskvara, enkel att göra och försvinnande god.

Snabbsaltad gurka är en färskvara, enkel att göra och försvinnande god.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2009-04-21 02:10

Nu fylls torglådorna med gurkor, tomater, zucchini, betor, plommon och krondill. Fruktträden dignar av solstinna gåvor och skördetröskorna går i skift på åkrarna. Färgerna är mättade, dofterna intensiva och Bondens marknad gör succé över landet med sina närproducerade ekologiska råvaror.

Gör det du gillar

Det är nu det är tid att ta vara på stundens glödande indiansommarprakt. In med astrar på matborden, fram med syltburkar och saftsilar. Koka, lägg in och bevara.

Gör det du gillar bäst, må det så vara plommonmarmelad till söndagsfrukosten eller färsksaltad gurka till leverpastejmackan. Hemgjort äppelmos räddar hela vinterns grötmorgnar.

Värdefulla tips

Hygien är A och O. Det allra bästa är att ta glasburkarna direkt från diskmaskinen (om man nu har någon), då de fortfarande är rykande varma och så rena de kan bli. Men själva frukterna, bären, grönsakerna eller svampen måste också vara väl sköljda, liksom alla smakgivare såsom pepparrot, dillkronor och svartvinbärsblad.

Dubbla aldrig recepten. Då blir proportionerna fel och konsistensen påverkas. Välj alltid bär och frukt som är lite omogna för en fastare sylt.

Det bor en sylterska i alla

Fyll burkarna ända upp till kanten. Sätt genast på locket och låt kallna efteråt. Då bildas vakuum som skyddar innehållet.

Allt som återstår är konsten att få tummen loss. Det bor en liten sylterska och safterska i oss alla. Det gäller bara att locka fram honom eller henne.

Snabbsaltad gurka med chili och vitlök

1-2 burkar, 15 minuter

Dessa heta snabbsaltade gurkor gör du på en kvart. De håller sig uppemot två veckor i kylskåp.

1 dl grovt salt

1 1/2 l vatten

10-15 fina västeråsgurkor

3 dillkronor

12 röda chilifrukter

3 vitlöksklyftor

Lös upp saltet i vatten under uppvärmning i en kastrull. Tag av från plattan och låt svalna.

Tvätta under tiden gurkorna väl och picka med en stoppnål eller vass gaffel. Skölj dillkronor och chili noga och låt rinna av ordentligt. Skär chilin på längden och skala vitlöksklyftorna.

Varva gurkor, chili, vitlök och dillkronor i varma noggrant diskade burkar. Allt ska ligga väldigt tätt. Häll över den avsvalnade lagen, förslut med riktigt rena lock och ställ i kylskåpet. Färdiga att äta redan dagen efter. Håller uppemot två veckor.

Syltade kantareller med ingefära

2 små burkar eller 1 stor

En bit skog på burk. Passar finemang till höstens vilt.

1 l rensade kantareller

4 schalottenlökar

rapsolja

4 msk äppelcidervinäger

1 dl vatten

3 cm färsk ingefära

1 kanelstång

3 kryddnejlikor

7 vitpepparkorn

3 msk flytande honung

1 kruka eller näve färsk timjan

1 1/2 tsk salt

Rensa kantarellerna ordentligt. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Stek den sakta mjuk i lite rapsolja i en gryta utan att den tar färg. Låt kantarellerna fräsa med utan att få färg tills all vätska försvunnit.

Tillsätt vinäger och vatten. Skala och finhacka ingefäran och häll i tillsammans med kanelstång, nejlikor, vitpepparkorn och honung. Lägg i några timjankvistar. Sjud på svag värme under lock i 20 minuter.

Smaka av med salt och kanske lite extra honung. Lyft upp timjankvistarna och lägg i några nya i en ren varm glasburk och varva timjan med svamp. Förslut och låt kallna. Sätt sedan in i kylen. Låt stå till sig i en vecka.

Servera till vilt, stekt fisk eller fågel.

Het tomat- och äppelmarmelad med lime och mandel

1-2 burkar, 40 minuter

En annorlunda marmelad, suverän till ostbrickan eller frukosttoasten.

500 g mogna tomater, gärna plommon

200 g syrliga äpplen

1 lime

1 dl skållade hela mandlar

1/2-1 tsk chiliflakes

4 dl syltsocker

Skålla, skala och hacka tomaterna. Skala och riv äpplena grovt. Riv limeskalet. Dela limefrukten i halvor och pressa ur saften. Blanda hackade tomater, äpplen, saft och skal från limen, skållad mandel och chiliflakes i en gryta och låt blandningen koka under lock i 10 minuter. Rör ner syltsocker och koka i ytterligare fem minuter under omrörning. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp i varma väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

Servera till starka ostar eller på rostat bröd.

Mia Gahne/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!