Lär dig röka på grillen

Riktiga grillfantaster kan trolla fram nya och spännande smaker med hjälp av olika sorters bränsle i grillen. Här handlar det genomgående om barbecuegrillning, det vill säga grilla under lock. Använd aldrig ved eller kottar.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 20:44

Kådan gör att maten förstörs och i värsta fall blir förgiftad. Ved som används till grillning ska vara torr, annars blir rökutvecklingen alltför kraftig. I välsorterade grillbutiker finns färdig ved av hickory och ibland även mesquite att köpa.

Observera att det inte är tillåtet att hugga sin egen ved i skogen utan tillstånd från mark- ägaren.

Väljer man att röka i klotgrillen är det alspån eller enris som gäller. Även här kan ris från tall eller gran förstöra maten.

Fisk går också

Varmrökt fisk är mat som man förknippar med sommar. Normalt köper vi den i fiskeboden. Men har man tid och går det utmärkt att bli sin egen fiskrökare.

Vi köper en bit färsk lax och skär bort benen men sparar skinnet. Allt som behövs i teknisk väg är en klotgrill med fungerande botten- och toppventiler.

Röken trollar vi fram med alspån i dubbla folieformar som placeras mitt i glöden och eventuellt en enrisruska.

Rökning ska inte jämföras med grillning. Här bolmar det rejält. Dessutom blir grillen sotig inuti. Ett tips är att spara den gamla grillen till rökning och använda en ny till den mer publika grillningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!