Hej!
Jag har varit ute och plockat svamp. Hittade massa sandsopp. När jag rensade dem nästa dag var det massa små vita maskar i svampen, kryllade av dem på diskbänken.
Vet du vad det är för maskar? Är de farliga? Eller vad ska man göra? Jag slängde alla exemplar med maskar i, men kanske fanns någon som hängde med i stekpannan. Men de dör väl med en gång?
MVH Fredrik
Hej Fredrik!
Det var ju otur att du drabbats av larvangripna svampar. Sandsoppen är annars ofta förskonad från detta problem.
Det som du kallar maskar är insektslarver. Larver av olika slags svampmyggor är vanliga. Larverna är säkert inte farliga att äta och dör vid stekning, men några större portioner av dem skulle jag inte själv vilja få i mig. Här kan du läsa lite om de cirka 1000 olika svampmyggearterna i Norden.
Mitt tips är att du redan i skogen rensar svampen och kasserar de svampar som är angripna av larver. Enstaka larvgångar anser jag dock är acceptabla. Jag tycker det är onödigt att bära hem svampar som sen måste kastas. Om svamparna inte kan slutrensas direkt vid hemkomsten, och därefter kokas in eller frysas råa, bör de placeras i kylskåp. De skall inte ställas på balkongen eller på något annat ställe, som inte är ordentligt kallt.
Kantareller håller minst några dagar i kylskåpet, men soppar och de flesta andra svamparter ska tas om hand så fort som möjligt. Även om svamparna inte ser larvangripna ut i skogen, kan de snabbt visa sig vara det.
Hoppas du har bättre lycka med dina svampar nästa gång!
Hälsningar
Magnus Källberg