Låt lammfärsen dimpa ner i ett ångande indiskt kök och förvandlas till härligt doftande köttbullar. Eller ge nötfärsen en thailändsk kryddning innan den formas till avlånga köttbullar som rullas i sesamfrön.
Köttfärs kan vara räddningen när fantasin är obefintlig och allt slutar med en köttfärssås och spaghetti. Inget fel i det, men när man ändå håller på går det lika fort att laga något som får smaklökarna att dansa av glädje. Gillar man kryddig mat är köttfärs en tacksam råvara att smaksätta. Den tål nästan vilken kryddning som helst. Själv brukar jag ta ut svängarna rejält när andan faller på. Ett paket lammfärs, som tack och lov finns i de flesta butiker numer, kryddas gärna åt det indiska hållet med curry, riven vitlök och hackad färsk koriander. Färsen formas till ganska stora köttbullar som steks i olja. För att frigöra pannan brukar jag lyfta över köttbullarna till en ugnsfast form som åker in i ugnen för efterstekning. Sedan åker lök av olika slag, paprika, cashewnötter och mer curry i pannan för att avslutas med ett par deciliter kokbar yoghurt. Snacka om dofter.
Rätt till fest
Köttfärs har den fördelen att man kan unna sig lyxen att experimentera utan att det slutar med tom hushållskassa. När man hittat sin kryddning är det bara att memorera och sedan är maten till nästa fest med vänner och bekanta klar, åtminstone i tanken. Att bjuda köttfärs till fest är absolut rätt förutsatt att alla kring bordet äter kött. Det var förr, om ens då, som man måste duka fram dyra köttbitar och andra märkvärdigheter så fort det kom folk. Ofta började det med massor av oro som förbyttes i besvikelse när alla dyra ingredienser inte smakade som man tänkt sig. Med köttfärs kan du träna i smyg på familjen och sedan överraska med färsrätter från alla världens hörn när det är fest.
Indiska lammköttbullar
För 4 personer
600 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk garam masala
1/2 kruka färsk koriander
2 ägg
salt och peppar
rapsolja
Till såsen:
2 gula lökar
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 tsk curry
1/2 kruka färsk koriander
100 g rostade cashewnötter
2 dl kokbar yoghurt
Att äta till:
ris
papadums (indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan)
blandad sallad
1. Blanda lammfärs med riven vitlök, curry, hackad koriander, garam masala och ägg. Färsen kryddas lätt med salt och peppar innan den formas till ganska stora köttbullar. Stek köttbullarna i olja. Trilla runt dem i pannan så de får stekyta runt om. Lyft över till ugnsfast form och efterstek köttbullarna i 175 graders ugn.
2. Skala och skär den gula löken i klyftor, purjolöken i strimlor och paprikan i bitar. Hacka vitlök och koriander. Lägg allt i stekpannan, gärna i samma fett som köttbullarna stekts i, och rör runt. Lägg i cashewnötter, krydda med curry och blanda i yoghurt. Låt allt koka samman.
3. Blanda köttbullar och sås. Servera med ris, sallad och papadums, ett tunt indiskt bröd som kan köpas färdigt att lägga i pannan.
Asiatiska köttbullar
För 4 personer
500 g nötfärs
1 msk färskriven ingefära
1/2 tsk mycket finhackad chili
1 lime
1/2 kruka färsk koriander
1 ägg
1 tsk fisksås
2-3 msk sesamfrön
rapsolja
Att äta till:
1 påse wokgrönsaker
1 1/2 dl teriyakisås
mer lime
1. Blanda köttfärs med färskriven ingefära, finhackad chili, det rivna skalet från en tvättad limefrukt och hackad koriander. Dela limefrukten och pressa saften i färsen. Krydda med fisksås (ersätter salt) och knäck i ägget.
2. Blanda färsen och forma avlånga köttbullar. Vänd köttbullarna i sesamfrö och stek dem med olja i medelvarm panna.
3. Ta upp och håll köttbullarna varma. Torka ur och hetta upp pannan. Snabbstek wokgrönsakerna. Lägg upp grönsakerna som grund och köttbullarna ovanpå. Ringla över färdig teriyakisås och servera ris och lime till.
Thaiköttbullar med kokos och jordnötter
För 4 personer
500 g fläskfärs
2 msk vetemjöl
2 msk röd currypasta (innehåller alla kryddor som behövs)
2-3 msk rapsolja till stekning
Till såsen:
1 msk röd currypasta
3 dl kokosmjölk
1 tsk fisksås (finns på hyllan för exotisk mat, ersätter salt)
4 msk jordnötssmör med bitar av nötterna kvar
1 tsk strösocker
1. Blanda färs med hälften av vetemjölet och röd currypasta. Forma stora köttbullar. Rulla köttbullarna i resterande vetemjöl och stek dem i olja. Håll köttbullarna i rullning så de får fin stekyta runt om. Det är särskilt viktigt den första minuten. Efterstek på lägre värme.
2. Ta upp köttbullarna och klicka i en matsked currypasta i pannan. Låt kryddan dra på mycket låg värme ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, fisksås, jordnötssmör och socker. Rör om och låt allt bli varmt men inte mer. Slå såsen över köttbullarna och servera med ris och blandad sallad.
Italienska färsbiffar med mozzarella
För 4 personer
500 g köttfärs, helst blandfärs
1 ägg
1 msk fransk matlagningssenap
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
smör och olivolja till stekningen
125 g mozzarella (1 påse)
Till såsen:
500 g passerade tomater
1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt och vitpeppar
ev. lite maizena till avredning
1. Blanda färsen med ägg, kryddor, pressad vitlök, kalvfond och senap. Forma åtta jämnstora, ganska tunna färsbiffar på arbetsbänken.
2. Skär mozzarellan i tunna skivor. Fördela skivorna över biffarna, men lägg inte ost ända ut till kanten. Täck över osten med de fyra biffar som återstår och tryck till kanterna så biffarna försluts.
3. Stek biffarna i medelvarm panna i lika delar smör och olivolja.
4. Värm en förpackning passerade tomater i kastrull. Smaksätt med örter, kalvfond, salt och vitpeppar. Om man vill kan såsen redas av med maizena löst i lite vatten, men det är inte nödvändigt. Rester av såsen kan användas som pizzasås eller frysas ned i väntan på nästa köttfärssås. (TT Spektra)
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se