När helgerna är över har vi inte mycket energi kvar till att orka bjuda på middag. Blotta tanken på att stå och slava över grytorna när gästerna kvittrar i rummet intill känns både motbjudande och tung.
Det är då det har blivit dags att plocka fram den kära gamla trotjänaren långpannan. Med dess assistans fixar en smart värd och vardagskock rubbet i förväg. När väl gästerna kommer klampande är det tid att tjoffa in pannan i ugnen, umgås, dricka fördrink, glo på foton, leka charader, gå husesyn eller vad som nu må stå på programmet tills maten är klar att ställa på bordet.
Långpannerätter är helt enkelt det perfekta upplägget. Sedan kan man ju välja mer eller mindre komplicerade recept, med skiftande svårighetsgrad på förberedelserna, men själva tricket är att slippa hålla reda på tre kastruller samtidigt som man ska försöka spela trevlig och avslappnad.
Läs igenom recepten noga och se hur långt du kan förbereda. De flesta rätter tål att stå och vänta tills det blir dags för den allra sista dusten med ugnen.
Det smarta med långpannan är dessutom att man kan få allt i ett. Fisk, kött eller fågel lagas tillsammans med potatis eller grönsaker. Vill du ha en sallad eller sås till kan den göras i förväg, bara du väntar med att hälla dressingen över salladen.
Den bekväma klär långpannan med bakplåtspapper i botten. Då slipper du fastbrända rester som kan vara ett smärre helsike att få bort.
Desserten lagas också med fördel i form. Förbered den i god tid, grädda medan huvudrätten dukas ut och servera med glass. Svårare behöver det inte vara att ha trevligt på sin egen middag.
Ett är dock obligatoriskt: en bra timer med hög signal. Bär den gärna i fickan. Inget kan rädda en vidbränd långpanna. Inte ens en trevlig värd. (TT Spektra)
4 personer, 45 minuter + marinering
Smarrig bjudmiddag som lagar sig själv.
4 färska kycklingfiléer
1 färsk vitlök
färska örtkryddor, t ex timjan, basilika, salvia
1 citron
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 kg potatis, gärna delikatesspotatis
1 näve svarta oliver
Skär diagonala snitt i filéerna. Pilla loss vitlöksklyftorna, skär loss änden och tryck till klyftorna med knivbladet så att de blir lätta att skala. Banka dem lätt med knivbladet eller näven. Fyll kycklingsnitten med vitlök och färska örter.
Lägg filéerna i en skål. Skär citronskalet tunt och strimla. Häll över skalet tillsammans med citronsaften, ett par bankade vitlöksklyftor, lite örter, en skvätt olivolja, salt och peppar. Spara några vitlöksklyftor och lite örter. Täck över och låt stå svalt minst i 30 minuter, gärna i ett par timmar eller över natten.
Tvätta potatisen och skär i klyftor. Häll upp i en bunke tillsammans med en skvätt olivolja, färska örter, resten av de bankade vitlöksklyftorna, oliver, salt och peppar. Blanda runt.
Sprid ut potatisblandningen i en långpanna (täck den med bakplåtspapper om du vill att den ska bli lättare att diska). Sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Rör om. Hit kan du förbereda.
Lyft upp filéerna ur marinaden med en gaffel och fördela dem ovanpå potatisen. Grädda i ytterligare 15--20 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt. (Skulle potatisen inte vara klar samtidigt hålls filéerna varma i folie medan potatisen steker färdigt.)
Servera med en fräsch sallad och citronklyftor.
4 portioner, 90 minuter
Hederlig grekisk långpannerätt som mycket väl kan lagas utan kött.
1 gul lök
2--3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 1/2 dl röda linser
3 dl grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
en skvätt rödvin (kan uteslutas)
1 tsk torkad mejram
1 krm cayennepeppar
1 tsk chilipulver
salt och nymalen svartpeppar
500 g potatis
1--2 auberginer, beroende på storlek
25 g smör
2 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
25 g riven parmesan eller stark ost
riven muskotnöt
1/2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 bifftomat eller 3 små tomater
1 tsk torkad oregano
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja i en gryta tills den blir glansig. Skölj linserna och låt rinna av. Häll ner i löken tillsammans med buljong, krossade tomater, tomatpuré, eventuellt vin, mejram, cayenne och chilipulver. Låt sjuda på svag värme under lock i 15 minuter. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
Skala under tiden potatisen och skär i skivor. Koka dem i lättsaltat vatten i knappt tio minuter. Slå av vattnet.
Skär aubergine i skivor och koka i lättsaltat vatten i fem minuter. Slå av vattnet.
Smält smör i en liten kastrull. Pudra över mjölet och späd med mjölk under omrörning. Låt koka sakta ett par minuter, Blanda i riven ost. Tillsätt muskot, italiensk salladskrydda, paprikapulver och smaka av med salt och peppar.
Bred ut linsröran i en långpanna eller ugnssäker form. Fördela potatis- och aubergineskivor över. Häll över ostsåsen och sprid ut skivad tomat överst. Smula oregano över tomaterna. Hit kan du förbereda.
Grädda i 200 grader i 20--25 minuter eller tills moussakan fått fin färg.
Servera med grönsallad och en yoghurtdressing.
4 personer, 45 minuter
Min svampplockande väninna lagar den här suveräna laxrätten. Såsen kan lagas i förväg.
4 laxfiléer (styckfrysta går bra)
1 knippa bladpersilja
1 kruka färsk basilika
1 kg potatis
olivolja
4 vitlöksklyftor
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 msk smör
300 g trattkantareller
2 citroner
1 msk kapris
1 msk cornichons
3 sardellfiléer
1/2 näve färsk mynta
1/2 msk dijonsenap
1 1/2 msk rödvinsvinäger
Tina fryst lax och skär diagonala snitt. Hacka hälften av persiljan och basilikan lite slarvigt och peta ner i snitten.
Tvätta potatisen och skär i knappt en centimeter tjocka skivor. Torka av dem med hushållspapper. Häll på en liten skvätt olivolja, en hackad vit- löksklyfta, salt och peppar. Sprid ut i långpannan (täck den med bakplåts-papper om du vill att den ska bli lättare att diska). Sätt in i ugnen 15 minuter i 250 grader.
Smält smöret i en stekpanna, tillsätt svamp, en hackad vitlöksklyfta, salt och peppar. Stek tills all vätska har försvunnit. Pressa över en citron och fördela svampen över potatisen. Hit kan du förbereda.
Lägg laxfiléerna ovanpå och ställ in i ugnen i 12--15 minuter eller tills laxen är lagom rosa i mitten.
Täck med folie medan du gör såsen. Mixa resten av persiljan, basilikan och vitlöken tillsammans med kapris, cornichons, sardeller och mynta. Tillsätt senap och vinäger, rör sedan försiktigt i olivolja medan du mixar tills såsen blir slät och lagom syrlig. Smaka av med salt och peppar.
Servera fisken med såsen och den sista citronen skuren i klyftor.
4 portioner, 10 minuter
Klassisk dessert som alltid finns på Stockholmsrestaurangen PA & Co.
150 g vit blockchoklad
2 stora kiwi eller 4 små
2 bananer
20 färska jordgubbar (i nödfall frysta)
1/2 l vaniljglass
Värm upp ugnen till 275--300 grader, endast övervärme eller grill.
Riv chokladen. Skala kiwin och skiva. Skala bananerna, dela på längden och skär i tvåcentimetersbitar. Dela varje jordgubbe på längden, dela frysta bär halvtinade.
Lägg frukten i en eldfast form i ett jämnt skikt utan några toppar som sticker upp. Strö över den rivna chokladen så jämnt som möjligt. Hit kan du förbereda.
Ställ formen på en fals över mitten och gratinera i 1--2 minuter eller tills chokladen stelnat och fått färg, utan att bli bränd.
Servera genast med vaniljglassen.