Ibland är det som bekant bäst att gräva där man står. Varför gå omvägar efter amerikanska subs och italienska paninis när man kan återupptäcka tunnbrödrullen - en svensk institution med traditioner från korvkioskkulturen och renklämmans rike.
Tunnbrödrullen är inte bara enkel att bereda, den är dessutom som gjord för att transporteras i en ryggsäck och blir som regel bara bättre av att få ligga och gojsa till sig lite. En schyst tunnbrödrulle tål till och med en rejäl vurpa i backen utan att haverera.
Det fiffiga med tunnbrödrullens snillrika konstruktion är dessutom att den uppfyller utflyktsmackans viktigaste kriterium: mer pålägg än bröd. När vi sportar och rör på oss hela dagarna gäller det att se till att pålägget består av protein som ger kraft och energi.
Pålägget går självfallet att variera i det oändliga, men se till att det finns någon vettig proteinkälla inblandad. Några förslag på fyllning förutom de som förekommer i recepten härintill är till exempel rökt lax, krabba, räkor, hummus, kalkon, tonfisk, kycklingfilé och kräftstjärtar.
Jämtland är tunnbrödets mecka. Där äter man förstås helst renkött eller surströmming i sin tunnbrödrulle. Stut är jämtska för klämma gjord på mjukt tunnbröd.
Kioskklassikern tunnbrödrulle med korv, mos och räksallad är dock en smula opraktisk att ta med i backen. Den får fansen ägna sig åt vid gatuköken på helgnätterna - en helt annan form av utomhusaktivitet. Det finns med andra ord en tunnbrödrulle för alla tillfällen.
Tunnbrödrullar med böckling och paprika
4 portiner, 20 minuter
Lysande utflyktsmackor eller nattamat.
4 hela böcklingar
1/2 rödlök
1 knippa gräslök
1/2 röd paprika
1 dl lätt crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
salt
nymalen svartpeppar
smör
3 mjuka tunnbröd
Rensa böcklingarna och mosa fiskköttet med en gaffel. Skala och finhacka rödlök, strimla gräslöken. Kärna ur och tärna paprikan ganska fint.
Blanda fiskkött med crème fraiche, majonnäs, senap, lökhack och paprika. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut blandningen på smörade tunnbröd och rulla hårt till rullar. "Tejpa" med lite smör i skarven. Skär varje rulle i två eller fyra delar.
Servera med hett te i backen eller med öl och kanske snaps som nattamat.
Mammas mumsiga tunnbrödrullar
4 portioner, 20 minuter
En lätt moderniserad variant av rullarna som min mamma alltid gjorde som matsäck inför skidresan.
200 g rökt skinka, hamburgerkött eller rökt renkött
1 knippa bladpersilja
2 dl riven västerbottensost eller stark prästost
1 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
1/2 dl yoghurt av grekisk typ
1 msk riven pepparrot (eller efter smak)
smör
10 tunnbröd
Strimla köttet fint, hacka persiljan och blanda med riven ost, senap, majonnäs, yoghurt och pepparrot. Rör ihop ordentligt till en smet och smaka av. Det ska vara ordentligt sting i blandningen, enligt mamma.
Bred noggrant ut smeten på varje smörat tunnbröd - ända ut i kanterna - och rulla ihop ordentligt. "Tejpa" med lite smör i skarven. Lägg rullarna i en plastask, till exempel en gammal glasslåda, så att de inte går sönder under transporten.
Vegetariska tunnbrödwraps med avokado och quorn
4 portioner, 25 minuter
Mättande mackor med smak - även för veggisar.
1 äpple
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 avokadofrukter
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1-2 tsk curry
2 msk mango chutney
1 lime
salt
2 quornfiléer
1/2 dl strimlade soltorkade tomater
4 tunnbröd
Skär äpplet i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och gröp ur avokadofrukterna, tärna köttet. Lägg alltsammans i en bunke. Tillsätt äppelcidervinäger, olivolja, curry, mango chutney, pressad lime, rivet limeskal och lite salt. Blanda väl.
Stek quornfiléerna enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna och skär i strimlor. Lägg en sträng avokadoröra på mitten av ett tunnbröd. Toppa med lite quorn och soltorkade tomater.
Vik in två sidor och rulla ihop från ena kortsidan. Linda hårt i folie. (TT Spektra)
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se