Lättlagad lax för vårfesten

Nu när grönskan verkligen börjar taSverige i sitt grepp på allvar kan detvara gott med fräsch, lättlagad lax iportionsformar med citron och sallad till.

Laxpudding. Laxpudding blir god om manblandar färsk och kallrökt lax. Extrafestligt med inslag av zucchini ochgräddade i portionsformar.Foto: Dan Strandqvist

Laxpudding. Laxpudding blir god om manblandar färsk och kallrökt lax. Extrafestligt med inslag av zucchini ochgräddade i portionsformar.Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Mat & dryck2003-05-08 13:00

Små portionsformar med löstagbar kant kan man göra allt från pajer till gratänger i lagom storlek för en person. Laxpudding i portionsstorlek med extra inslag av skivad zucchini förvandlas med ens till rena festmaten.
Formarna som är förutsättningen för portionslagad mat finns att köpa i de flesta välsorterade affärer eller varuhus med husgeråd i sortimentet. Tänk på att formarna inte helt täta varför de bör ställas i långpanna eller på annat underlag där eventuellt läckage inte innebär stor ugnsrengöring.
Lax- och zucchinipuddingen görs med stående skivor. Håll formen i handen och varva potatis-, zucchini och laxskivor. Avsluta med att trycka ned potatisskivor längs kanten som bildar en form när puddingen är färdig och formen plockas bort. Lax- och zucchinipuddingen görs på två tredjedelar färsk lax och en tredjedel kallrökt lax. Det ger puddingen fin, fyllig smak. Tänk på att rökt lax är salt så extra salt behöver inte tillsättas. Servera puddingen med citron och salladsgrönsaker. Lax- och zucchinipudding
4 personer

200 g färsk lax
100 g kallrökt lax
1 röd lök
12 medelstora potatisar
1 zucchini
3 ägg
4-5 dl mjölk
4-5 dillkvistar
vitpeppar
smör

1. Skiva lax, potatis, lök och zucchini. Smöra portionsformar och varva ingredienserna inklusive grovt hackad dill, gärna stående så innehållet blir mer synligt. Avsluta med potatisskivor som trycks ned mellan pudding och form så de bildar en kant när den färdiga puddingen tas ur formen.
2. Vispa samman ägg och mjölk. Krydda blandningen lätt med vitpeppar. Slå blandningen över lax och potatis.
3. Sätt in och grädda puddingarna 30 minuter i 200 graders ugn. Låt puddingarna sätta sig lite innan formen lossas. Serveras med sallad och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!