Lax-lyx till korvpris

Färsk lax och sparris är en oslagbar kombination som inte längre kostar en halv förmögenhet.

Läckert. Varsamt kokad lax med riktig vitvinssås, sparris och kokt potatis är en festmåltid i vårens tecken. Bild: DAN STRANDQVIST

Läckert. Varsamt kokad lax med riktig vitvinssås, sparris och kokt potatis är en festmåltid i vårens tecken. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2004-03-27 10:50

I dag är laxpriset nere på korvnivå och sparris finns till och med i kvartersbutikens grönsaksdisk.

Lax är fisken som nästan alla uppskattar. Den är dessutom lätt att arbeta med i köket. Här kokas laxen i en buljong spetsad med vittvinsvinäger, vilket ger syra åt kokspadet. Något som den feta laxen bara smakar bättre av.

4 personer

700 g färsk lax

Till kokningen:

1/2 purjolök

1 tsk vittvinsvinäger

6 vitpepparkorn

1 msk salt

Till vittvinssåsen:

2 msk smör

1/2 gul lök

1/2 fänkål

2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

2 dl vatten

1 1/2 msk koncentrerad fiskfond

1 msk vittvinsvinäger

salt och vitpeppar

maizena till redning, ca 2-3 msk

Till sparrisen:

250 g färsk sparris

salt

smör

Börja med sparrisen. Ta bort rotdelen. Gul sparris måste ofta skalas med potatisskalare, grön klarar sig vanligtvis ändå. Sjud sparrisen varsamt i lättsaltat vatten med en smörklick. Koktiden varierar, allt från 10 minuter för pinfärsk grön sparris till upp mot 30 minuter för äldre gul.

Se till att laxen är skinn- och benfri. Dela den i portionsbitar.

Skala och hacka en halv lök och fänkål. Smörfräs hacket i kastrull, tillsätt vitt vin, grädde och vatten. Krydda med koncentrerad fiskfond och vittvinsvinäger. Låt såsen koka upp, red av med maizena och sjud såsen i 5 minuter. Sila och smaka av med salt och vitpeppar.

Koka upp 1 liter vatten i vid kastrull. Salta och lägg i vitpepparkorn, sköljd purjolök och en tesked vittvinsvinäger. Sänk värmen och lägg i laxen. Sjud laxen under lock i 4 minuter. Låt fisken dra i kastrullen någon minut innan den läggs upp och serveras med sparris, sås, citron, dill, grönsaker och kokt potatis. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!