I dag är laxpriset nere på korvnivå och sparris finns till och med i kvartersbutikens grönsaksdisk.
Lax är fisken som nästan alla uppskattar. Den är dessutom lätt att arbeta med i köket. Här kokas laxen i en buljong spetsad med vittvinsvinäger, vilket ger syra åt kokspadet. Något som den feta laxen bara smakar bättre av.
4 personer
700 g färsk lax
Till kokningen:
1/2 purjolök
1 tsk vittvinsvinäger
6 vitpepparkorn
1 msk salt
Till vittvinssåsen:
2 msk smör
1/2 gul lök
1/2 fänkål
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
2 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad fiskfond
1 msk vittvinsvinäger
salt och vitpeppar
maizena till redning, ca 2-3 msk
Till sparrisen:
250 g färsk sparris
salt
smör
Börja med sparrisen. Ta bort rotdelen. Gul sparris måste ofta skalas med potatisskalare, grön klarar sig vanligtvis ändå. Sjud sparrisen varsamt i lättsaltat vatten med en smörklick. Koktiden varierar, allt från 10 minuter för pinfärsk grön sparris till upp mot 30 minuter för äldre gul.
Se till att laxen är skinn- och benfri. Dela den i portionsbitar.
Skala och hacka en halv lök och fänkål. Smörfräs hacket i kastrull, tillsätt vitt vin, grädde och vatten. Krydda med koncentrerad fiskfond och vittvinsvinäger. Låt såsen koka upp, red av med maizena och sjud såsen i 5 minuter. Sila och smaka av med salt och vitpeppar.
Koka upp 1 liter vatten i vid kastrull. Salta och lägg i vitpepparkorn, sköljd purjolök och en tesked vittvinsvinäger. Sänk värmen och lägg i laxen. Sjud laxen under lock i 4 minuter. Låt fisken dra i kastrullen någon minut innan den läggs upp och serveras med sparris, sås, citron, dill, grönsaker och kokt potatis. (TT Spektra)