Laxfilé från ugnen

Ugnsbakad laxfilé med mandelpotatis- och ansjovissallad är en höjdare på påskbordet.

Foto:

Mat & dryck2008-11-20 16:55

4 personer

ca 600 g laxfilé (4 x á 150g)

4 msk crème fraiche

1 msk fransk senap

2 msk finhackad dill

2 msk solrosfrön

salt och peppar

Lägg portionsbitar av laxfiléerna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta och peppra fisken. Blanda ihop senap, dill och crème fraiche. Stryk det ovanpå fiskfiléerna och täck med lite solrosfrön. Sätt in fisken i ugn på 175 g. Ugnsbaka i 12-15 minuter.

Sallad

500 g mandelpotatis, tvättad och oskalad

5 msk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

5 msk ansjovisspad

1 liten röd paprika, skuren i fina tärningar

1 liten gul paprika, skuren i fina tärningar

1 rödlök, skalad och finhackad

½ dl dill, grovhackad

½ dl bladpersilja, grovhackad

salt

nymalen svartpeppar

 

Garnering :

6 ansjovisfiléer

Dillkvistar

 

Skär potatisen i 2 mm tjocka skivor. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Kyl därefter snabbt av dem i kallt vatten. Värm vinäger, olja och ansjovisspad i en tjockbottnad kastrull. Lägg ner paprika, lök och potatis när det börjat puttra i kastrullen. Vänd blandningen försiktigt så att det värms ordentligt och att smakerna fördelas jämt. Försök se till så att potatisen inte går sönder! Vänd till sist även ner dillen och persiljan och smaka av med salt och peppar.

Servering:

Arrangera salladen och spad på tallrik eller fat och lägg på ansjovisstrimlorna. Lägg laxfilé på salladen och toppa med vackra dillkvistar.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!