Markus Aujalay är en av våra mest framgångsrika kockar, men han är också familjefar och stressad som de flesta av oss.
I sin nya bok "Måndag-torsdag - riktig mat för familjen" (Natur & Kultur) vill han visa att det går att hinna laga riktigt bra vardagsmat som hela familjen gillar. Vi fick låna ett av recepten.
4 portioner
500 g laxfilé
1 ägg
1/2 dl vispgrädde
1 msk söt senap
1 kruka gräslök, finskuren
salt och svartpeppar
smör till stekning
Pepparrotsyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt 10 procent
1 msk färskriven pepparrot
salt och svartpeppar
Blomkål-, gurk- och dillbulgur:
3 dl kokt bulgur
1/2 huvud blomkål, plockad i små buketter, kokta
1/2 gurka, skalad urkärnad och skuren i mindre bitar
1 citron, finrivet skal och pressad saft
1 kruka dill, plockad
olivolja
salt och svartpeppar
Mixa laxen snabbt i en mixer. Blanda med ägg, grädde, senap, gräslök och smaka av med salt och peppar. Forma till köttbullar och stek i smör på medelhög värme.
Blanda yoghurt och pepparrot och smaka av med salt och peppar.
Blanda bulgur, blomkål och gurka. Smaka av med citronskal och -saft, dill, olja, salt och peppar. Servera laxköttbullarna med pepparrotsyoghurten och bulguren.
(TT Spektra)