Laxköttbullar med pepparrot i yoghurt

Köttbullar av fisk. Det låter väl som något barnen kan acceptera? Och så lite sting till mor och far.

God mat i vardagen.Foto: Ingvar Eriksson

God mat i vardagen.Foto: Ingvar Eriksson

Foto:

Mat & dryck2010-03-25 09:14

Markus Aujalay är en av våra mest framgångsrika kockar, men han är också familjefar och stressad som de flesta av oss.

I sin nya bok "Måndag-torsdag - riktig mat för familjen" (Natur & Kultur) vill han visa att det går att hinna laga riktigt bra vardagsmat som hela familjen gillar. Vi fick låna ett av recepten.

4 portioner

500 g laxfilé

1 ägg

1/2 dl vispgrädde

1 msk söt senap

1 kruka gräslök, finskuren

salt och svartpeppar

smör till stekning

Pepparrotsyoghurt:

2 dl turkisk yoghurt 10 procent

1 msk färskriven pepparrot

salt och svartpeppar

Blomkål-, gurk- och dillbulgur:

3 dl kokt bulgur

1/2 huvud blomkål, plockad i små buketter, kokta

1/2 gurka, skalad urkärnad och skuren i mindre bitar

1 citron, finrivet skal och pressad saft

1 kruka dill, plockad

olivolja

salt och svartpeppar

Mixa laxen snabbt i en mixer. Blanda med ägg, grädde, senap, gräslök och smaka av med salt och peppar. Forma till köttbullar och stek i smör på medelhög värme.

Blanda yoghurt och pepparrot och smaka av med salt och peppar.

Blanda bulgur, blomkål och gurka. Smaka av med citronskal och -saft, dill, olja, salt och peppar. Servera laxköttbullarna med pepparrotsyoghurten och bulguren.

(TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!