Svärsonen in spe fyllde jämnt och eftersom han är matglad och har matlåda med sig till jobbet var presentvalet inte så svårt. Dottern är duktig på att fixa matlådor men en ingrediens vägrar hon att använda: LEVER. Den är å andra sidan högt älskad av svärsonen så jag beslöt mig för att laga så många olika leverrätter jag kunde komma på. På så sätt återupptäckte jag en råvara som man sällan ser nuförtiden. Lever av alla slag, ungnötslever, kalvlever, svinlever och kycklinglever, är en billig råvara som dessutom är nyttig (se faktaruta) men som många antingen avskyr eller inte vet hur man ska tillaga.
När jag först började laga mat på 60-talet var lever en vanlig ingrediens i vardagsmaten. På den tiden var de båda matjournalisterna Pernilla Tunberger (Dagens Nyheter) och Märit Huldt, signaturen Hiram (Svenska Dagbladet) mina matlagningsidoler och i deras kokböcker från den tiden hittade jag några av matlåderecepten. Andra recept kan väl räknas till klassikerna och några hittade jag på under matlagningens gång.
När man lagar mat som ska frysas och sedan tinas upp i plastlådor är det bra om innehållet är lite "såsigt" så att inte rätten blir för torr. Kokt potatis kan möjligen passera om man skär den i små bitar och blandar med sås. Potatismos går bra liksom ris och pasta.
Om du aldrig har lagat/ätit lever tycker jag att du ska börja med någon kycklingleverrätt. Kycklinglever har inte så utpräglad leversmak och går lätt och snabbt att tillaga. Serverar man den med pasta så brukar den gå hem hos barn. Den finns i frysdisken i förpackningar om 400 gram och behöver ingen ansning alls. Du kan hälla den tinad rakt ner i grytan.
Alla leversorterna trivs bra tillsammans med bacon, lök och tomat. Salt och peppar duger bra som krydda och av örtkryddorna är färsk salvia en höjdare.
400 gram kycklinglever
1 paket bacon
1 stor gul lök
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
salt, timjan och svartpeppar
Klipp baconet i strimlor och låt det fräsa ihop med den hackade löken. Häll den tinade kycklinglevern i grytan/stekpannan och rör om så att den bryns på alla sidor. Eventuellt kan man dela leverbitarna med stekspaden om man tycker att de är för stora. Häll på tomatkrosset, kryddorna och paprikan i strimlor. Låt grytan puttra en liten stund. Smaka av och krydda mer om det behövs. Ris eller pasta smakar bra till.
500 gram ungnötslever
12 skivor bacon
Salt, färsk salvia, vitpeppar
600 gram brytbönor
Skär levern i tolv tjocka stavar. Krydda med salt och peppar. Lägg några salviablad på varje leverbit och linda in dem i en baconskiva. Stek rullarna några minuter på varje sida. Ta upp levern och stek de förvällda brytbönorna i baconfettet och servera bönorna ihop med levern. Potatis eller potatismos behövs nog för mättnadens skull. Rullarna kan träs tre och tre på grillspett av trä innan de steks. Det blir förstås festligare men inte så lyckat i matlådesammanhang.
200 gram ox- eller svinlever
200 gram skalad potatis
1 gul lök
1 stort eller två små ägg
salt, peppar
Jag använde ungnötslever och körde alla ingredienserna tillsammans i matberedaren (i ursprungsreceptet använder man köttkvarn). Smeten blir mycket lös men stelnar så fort man häller den skedvis i en varm stekpanna med smör eller margarin i. Biffarna steks ett par minuter på varje sida. Stek ett smakprov för att kontrollera kryddningen. Det behövs ganska mycket kryddor.
Biffarna kan serveras med till exempel stekt lök och kokt potatis. För matlådan la jag dem på en bädd av pasta och hällde över en blandning av grekisk yoghurt och lingonsylt.
Mina barn (även ovannämnda leverhatande dotter) åt ofta leverbiffar som barn. Då fanns de djupfrysta att köpa i affären och jag talade aldrig om vad de innehöll!
400 gram kalvlever
vetemjöl
salt, peppar
2-3 dl matlagningsgrädde
1 matsked tomatpuré
Skär levern i centimetertjocka skivor. Om de är stora, dela dem i munsbitsstorlek. Lägg levern i en plastpåse, häll på mjöl, salt och peppar och skaka om tills alla leverbitarna är täckta. Stek dem på båda sidor i smör ganska hastigt. Häll på grädden som blandats med tomatpurén. Rör om i pannan och låt allt puttra en liten stund. Servera med kokt färskpotatis och en sallad. I matlådan valde jag att skiva kokt potatis i den goda såsen.Det här är definitivt helgmat!
4 stora skivor kalv- eller ungnötslever
1 paket bacon
vetemjöl till panering
kapris, salt, peppar
ev en rödlök och ett äpple
Stek baconet lagom knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
Salta och peppra leverskivorna, vänd dem i mjöl och stek hastigt på båda sidor i baconfettet eventuellt utökat med smör. Lägg upp levern på tallrik och fräs hastigt kaprisen i samma panna. Garnera levern med baconskivor och kapris och vispa ur pannan med vatten till en skysås. Leif Mannerström steker en skivad rödlök och dito skivat äpple som tillbehör. Inte dumt alls. Hemma kanske man väljer potatis till den här rätten. I matlådan blev det potatismos som blivit festligare med hjälp av smörfrästa kantareller.
1 burk kidneybönor
1 chorizokorv
200 gram lever
1 gul lök
tabasco
Kan man göra chili con carne (kött) så kan man väl göra chili med lever (higado) tänkte jag och gjorde som följer: Stek lök och korvslantar i olja. Skär levern i bitar - ungefär lika stora som korven. Stek levern och värm alltsammans ihop med bönorna. Hotta till det hela med tabasco och/eller chilipeppar.