Lördagslyx: Gratinerad kycklingfilé

Frasig, fruktig kyckling bjuds av signaturen CarpeDiem.

Mat & dryck2008-04-10 00:00

600 gram kycklingfilé

Smör att steka i.

Marinad:

Saften av en citron

1 msk fransk dijon senap

1 krm nymald svartpeppar

1 stor finhackad vitlöksklyfta

Sås:

3 msk smör

50 gr finhackad gul lök

2 msk finhackad persilja

1 hönsbuljongtärning

1 dl vatten

1 syrligt äpple

½ msk potatismjöl

2 dl creme fraiche

50 gr finriven parmesanost

salt och peppar

40 gr skållad, grovhackad, rostad mandel

Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen, låt ligga och dra minst 8 timmar i kylen.

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek kycklingfiléerna gyllen bruna på båda sidorna. Lägg över dem i en eldfastform. SPAR MARINADEN!

Fräs löken i en klick smör, utan att den tar färg. Tillsätt marinaden, persiljan och hönsbuljongtärningen. Späd med vatten. Skär äpplet i små tärningar och blanda ner i såsen. Koka upp och låt puttra några minuter.

Blanda potatismjölet med crème fraiche, och rör ner i såsen. Koka upp och tillsätt 2/3 av osten. Smaka av med salt och peppar. Bred såsen över kycklingfiléerna och strö över resten av osten. Gratinera i ugnen 200 gr i 20 min.

Rosta mandeln i en torr stekpanna och strö över anrättningen då den kommer ut ur ugnen.

Servera med nykokt pasta och bananskivor överströdda med kokosflingor och tunna gurkskivor. Räffla gurkans skal med en gaffel, så får skivorna en vacker kant.

Inskickat av: CarpeDiem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!