4 portioner
600 g laxfilé
salt och peppar
smör
Till såsen:
2 dl vatten
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
maizena
1 msk konc. kycklingfond
salt och peppar
3 msk hackad gräslök
100 g löjrom
dill
Till servering:
sockerärter, broccolibuketter,
blandade salladsblad, tomater
eller sparris
vildrisblandning
Dela filén i portionsbitar. Koka upp vatten, torrt vitt vin och grädde i en kastrull. Red av med maizena löst i vatten. Tillsätt koncentrerad kycklingfond och sjud såsen sakta utan lock i fem minuter. Smaka av med fint skuren gräslök, salt och vitpeppar.
Hetta upp en stekpanna och lägg i minimalt med fett. Lägg i laxbitarna och sänk värmen något. Efter en minut vänds fisken och halstras färdigt, vilket normalt tar två till tre minuter minuter.
Slå lite sås på varma tallrikar och lägg upp laxen. Garnera med en klick löjrom, dill och grönsaker. Bjuds med kokt potatis eller buljongkokt vildrisblandning. (TT Spektra)
Dan Strandqvist