Lördagslyx: Halstrad lax med gräslökssås

Vi firar den ljusa årstidens återkomst med lax. Festlig och lättlagad, nästan som riktig sommarmat.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-04-10 00:00

4 portioner

600 g laxfilé

salt och peppar

smör

Till såsen:

2 dl vatten

1/2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

maizena

1 msk konc. kycklingfond

salt och peppar

3 msk hackad gräslök

100 g löjrom

dill

Till servering:

sockerärter, broccolibuketter,

blandade salladsblad, tomater

eller sparris

vildrisblandning

Dela filén i portionsbitar. Koka upp vatten, torrt vitt vin och grädde i en kastrull. Red av med maizena löst i vatten. Tillsätt koncentrerad kycklingfond och sjud såsen sakta utan lock i fem minuter. Smaka av med fint skuren gräslök, salt och vitpeppar.

Hetta upp en stekpanna och lägg i minimalt med fett. Lägg i laxbitarna och sänk värmen något. Efter en minut vänds fisken och halstras färdigt, vilket normalt tar två till tre minuter minuter.

Slå lite sås på varma tallrikar och lägg upp laxen. Garnera med en klick löjrom, dill och grönsaker. Bjuds med kokt potatis eller buljongkokt vildrisblandning. (TT Spektra)

Dan Strandqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!