Pilgrimsmusslor är stora, mycket välsmakande skaldjur. De stora med romsäcken kvar är ganska dyra, men mindre exemplar kan man hitta till överkomligt pris.
Såväl stora som små pilgrimsmusslor säljs frysta. Musslorna halstras i räfflad panna eller steks i vanlig stekpanna, cirka en minut per sida.
Pilgrimsmusslorna bjuds med två såser, den första med tydlig smak av basilika och Pernod, den andra med hetta från stark sambal oelek.
4 personer
16-20 stora pilgrimsmusslor
salt
1 msk rapsolja
Till basilikasåsen:
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
1 nypa flingsalt
1 tsk Pernod
Till chilisåsen:
3 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
1 msk olivolja
1 msk koriander
Plocka ner en kruka basilika och lägg blad och stjälkar i mixerskålen. Tillsätt olja, salt och Pernod. Kör samman med stavmixer.
Blanda tomatpuré, sambal oelek, olivolja och hackad koriander i skål. Lägg upp såserna var för sig.
Pensla pilgrimsmusslorna med olja och strö över lite salt. Halstra musslorna i räfflad panna alternativ stek i vanlig stekpanna. Serveras med citron, sallad och rostat bröd. Som huvudrätt bjuds även ris eller pressad potatis till.
Dan Strandqvist/TT Spektra