Lördagslyx: Japansk dopp i gryta

Dopp i gryta finns i de flesta kulturer även om dopp och det som ska doppas varierar. I Japan heter det shabu shabu.

Mat & dryck2008-04-10 00:00

4 portioner

600 g entrecôte eller biff

salladskål

200 g champinjoner

150 g tofu

2 purjolökar

Till grytan:

2 msk konc. kycklingfond

1 1/2 liter vatten

1 dl sake (eller risvinäger)

1 tsk salt

Till servering:

japansk soja

1 tsk sesamfrön

Strimla kött och skär salladskål och svamp i bitar. Dela purjolökarna i fem centimeter långa bitar som klyvs på längden. Dela tofun i bitar. Lägg upp alla ingredienser i grupper på ett fat.

Koka upp vatten och koncentrerad kycklingfond, sake och lite salt. Rosta sesamfrön lätt i torr stekpanna och blanda dem med japansk sojasås. Fördela sojasåsen i fyra små skålar.

Ställ fram grytan med het buljong på bordet. Någon form av värmekälla krävs, antingen det är värmeljus, spritlåga eller annan värmekälla. Var och en doppar kött och grönsaker i buljongen, smaksätter med sojasås innan allt stoppas i munnen.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!