4 portioner
600 g entrecôte eller biff
salladskål
200 g champinjoner
150 g tofu
2 purjolökar
Till grytan:
2 msk konc. kycklingfond
1 1/2 liter vatten
1 dl sake (eller risvinäger)
1 tsk salt
Till servering:
japansk soja
1 tsk sesamfrön
Strimla kött och skär salladskål och svamp i bitar. Dela purjolökarna i fem centimeter långa bitar som klyvs på längden. Dela tofun i bitar. Lägg upp alla ingredienser i grupper på ett fat.
Koka upp vatten och koncentrerad kycklingfond, sake och lite salt. Rosta sesamfrön lätt i torr stekpanna och blanda dem med japansk sojasås. Fördela sojasåsen i fyra små skålar.
Ställ fram grytan med het buljong på bordet. Någon form av värmekälla krävs, antingen det är värmeljus, spritlåga eller annan värmekälla. Var och en doppar kött och grönsaker i buljongen, smaksätter med sojasås innan allt stoppas i munnen.
Dan Strandqvist/TT Spektra