Lördagslyx: lamm med grekiska grönsaker

Lammkotletter med grekiska grönsaker väcker säkert ett och annat semesterminne. Lätt rosastekta är kotletterna absolut godast.

Mat & dryck2008-04-10 00:00

Vad man väljer för grönsaker spelar mindre roll, bara tomat och vitlök ingår så funkar det mesta. Lammköttet i sig är magert och rikt på protein, järn, zink, selen och B-vitaminer.

Lammkotletter med grönsaker

4 personer

16 lammkotletter

1 tsk rosmarin

salt och svartpeppar

olivolja

Till grönsakerna:

1 stor gul lök

1 röd paprika

500 g krossade tomater

1 zucchini

1 aubergine

100 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 tsk oregano

1 tsk timjan

salt och peppar

olivolja

Till serveringen:

1 kruka oregano

Skär grönsakerna i bitar. Fräs allt, utom tomaterna, med olivolja i rymlig kastrull. Pressa i vitlök och fräs till dess grönsakerna fått färg utan att för den skull bli brända. Tillsätt tomatkross och sjud utan lock ett par minuter innan allt smakas av med oregano, timjan, salt och vitpeppar.

Krydda lammkotletterna med rosmarin och stek dem knappt två minuter per sida. Salta och peppra lätt.

Lägg upp en hög med grönsaker på varje tallrik. Täck högen med kotletter och avsluta med en kvist färsk oregano eller annan örtkrydda. Serveras med helstekt potatis.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!