Vad man väljer för grönsaker spelar mindre roll, bara tomat och vitlök ingår så funkar det mesta. Lammköttet i sig är magert och rikt på protein, järn, zink, selen och B-vitaminer.
4 personer
16 lammkotletter
1 tsk rosmarin
salt och svartpeppar
olivolja
Till grönsakerna:
1 stor gul lök
1 röd paprika
500 g krossade tomater
1 zucchini
1 aubergine
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk timjan
salt och peppar
olivolja
Till serveringen:
1 kruka oregano
Skär grönsakerna i bitar. Fräs allt, utom tomaterna, med olivolja i rymlig kastrull. Pressa i vitlök och fräs till dess grönsakerna fått färg utan att för den skull bli brända. Tillsätt tomatkross och sjud utan lock ett par minuter innan allt smakas av med oregano, timjan, salt och vitpeppar.
Krydda lammkotletterna med rosmarin och stek dem knappt två minuter per sida. Salta och peppra lätt.
Lägg upp en hög med grönsaker på varje tallrik. Täck högen med kotletter och avsluta med en kvist färsk oregano eller annan örtkrydda. Serveras med helstekt potatis.
Dan Strandqvist/TT Spektra