Lördagslyx: Lamm på franskt vis

Lammkotletter är bland det godaste man kan äta. Här med tillbehör som passar det goda köttet.

Mat & dryck2008-04-10 00:00

4 portioner

800 g putsad enkel lammkotlettrad med ben (lammracks)

salt och peppar

2 vitlöksklyftor

1 msk hackad rosmarin

1 msk hackad timjan

2 msk olivolja

Till servering:

2 zucchini

2 auberginer

4 tomater

5 timjankvistar

flingsalt, olivolja och svartpeppar

Till skyn:

2 dl rödvin

2 dl vatten

1 1/2 msk konc kalvfond

2 timjankvistar

maizena

sojakulör

salt och peppar

Koka upp rödvin, vatten, kalvfond och timjan i kastrull. Red med maizena och sjud 5 minuter. Sila och färga med sojakulör. Salta och peppra.

Putsa köttet. Hacka vitlök, rosmarin och timjan. Blanda med olja och gnid in köttet. Salta, peppra och stick in en stektermometer. Stek köttet i 175 graders ugn tills innertemperaturen är knappt 65 grader. Ta ut och linda in i folie. Skiva upp köttet efter 10 minuter.

Skiva och varva zucchini, aubergin och tomat i ugnsfast form och krydda med timjan, havssalt och svartpeppar. Ringla över olivolja och stek grönsakerna 15 minuter i 175 graders ugn.

Dan Strandqvist (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!