Skagenröra ska vara ganska fast. Det är inga problem om man använder färska räkor. Frysta räkor måste inte bara tinas utan även läggas på dubbelt hushållspapper och torka. Annars blir skagenröran för lös och blaskig.
4 personer
600 g rödspättsfiléer
2-3 msk vetemjöl
3-4 msk veteströbröd
salt och vitpeppar
smör till stekning
Till Skagenröran:
200 g skalade räkor
3 msk lättmajonnäs
2 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 rödlök
3 msk hackad dill
salt och vitpeppar
löj- eller stenbitsrom
Skala och hacka räkorna. Blanda en halv finhackad rödlök, lättmajonnäs, crème fraiche och hackad dill. Tillsätt räkor och smaka av med salt, peppar och vinäger.
Blanda vetemjöl och veteströbröd på tallrik. Vänd fisken i blandningen och tryck till så den fastnar. Hetta upp en stekpanna, lägg i fett som får fräsa klart och sedan fisken. Sänk värmen och stek fisken ungefär en minut per sida, salta och peppra. Lägg upp och toppa med Skagenröra. Toppa med löj- eller stenbitsrom, citron och dill. Ärter och kokt potatis är bästa tillbehör.
Dan Strandqvist/TT Spektra