Lördagslyx: Sushiris

Sushi är den perfekta bjudmaten. Lätt att förbereda, helt utan fett och med stor festkänsla. Har man svårt för rå fisk kan man toppa med rökt lax eller kokta skaldjur.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-04-04 00:00

Till 40 bitar eller 4 personer

500 g sushiris

7,5 dl vatten

4 msk risvinäger

2 msk mirin

3 msk socker

1 tsk salt

20 vanliga sushi:

Till 1/2 sats ris

2 msk wasabi (pepparrotspasta)

400 g fryst rå lax eller kokat skaldjurskött

20 sushi med sjögräsomslag 1/2 sats ris

2 msk wasabi

300 g laxfilé

1 gurka

2 ark nori (sjögräs)

1 bambumatta

Tvätta och blötlägg riset 1 timme. Sjud riset 25 minuter i nytt vatten, låt därefter dra 30 minuter, hela tiden under lock. Värm risvinäger, mirin, socker och salt utan att det kokar. Blanda med riset och kyl. Forma riskuddar, stryk på wasabi och toppa med tunna skivor rå fisk eller kokt skaldjur. Rå fisk bör få ett par dagar i frysen innan den används.

Sushi med sjögräs görs i bambumattan. Lägg ett noriblad med blanka sidan nedåt mitt på mattan. Lägg ett rislager men lämna en bit i överkanten fri. Lägg tunna lax- och gurkstavar mitt på riset, tvärs i förhållande till mattan, krydda med wasabi och rulla ihop. Fukta den fria biten av bladet och förslut rullen. Vänta 5 minuter innan rullen skivas upp.

Dan Strandqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!