Lördagslyx: Vitlöksmarinerad oxfilé med råstekt potatis

Det riktigt goda behöver sällan vara komplicerat. En köttbit och potatis - är det inte vad många av oss tycker är allra godast?

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2008-01-17 00:00
Vitlöksmarinerad oxfilé med råstekt potatis

Oxfilé i bit ca. 250g/pers

6 st hackade vitlöksklyftor

½ dl matolja

2 tsk grovt salt

Vitlökssmör

Potatis ca 3 normalstora/pers

Blanda oljan, vitlöken och saltet, smörj in filén och lägg i en plastpåse töm i resten av marinaden. Lägg i kylskåpet i minst 12 timmar. Vänd runt ibland.

Skala och skiva potatisen tunt, skölj i kallt vatten och lägg i handduk och torka av lätt.

Ta ut filén och dra av överskottet av marinaden med handen. Bryn filén i het panna snabbt för en fin yta, lägg i ugnsfast form i 180° tills den är enligt egen smak (blodig, medel eller genomstekt).

Stek samtidigt potatisen med lite salt tills den är gyllenbrun.

Lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat, skär filén i ca 1,5 cm tjocka bitar och lägg över potatisen.

Servera med vitlökssmör, valfri typ av sallad och ett gott rött vin t ex en Rioja.

God spis och en trevlig helg.

Signatur: Livsnjutare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!