Lördagslyx:Gnocchi med skaldjur i saffranssås

Lördagskväll och en saffransdoftande skaldjurspasta. Kan det bli bättre? Gnocchi, det vill säga stora snäckmakaroner, blandas med krabba, räkor, musslor och en krämig saffranssås.

Mat & dryck2008-04-10 00:00
Skaldjurspasta

4 personer

500 g pastagnocchi

1 krabba

200 g räkor med skal

1 påse färska musslor

Till musselkoket:

1 gul lök

1 morot

1 msk olivolja

3 dl torrt vitt vin

6 dl vatten

Till skaldjurssåsen:

1 msk olivolja

1 pkt. saffran, 0,5 g

3 dl mager grädde

2 dl spad från musselkoket

1/2 tärning fiskbuljong

maizena

2 msk citronsaft

1/2 dl hackad persilja

salt och svartpeppar

Rensa krabban. Borsta och skölj musslorna. Hacka lök och morot. Fräs hacket med olja i kastrull. Slå på vin och vatten. Koka upp och lägg i musslorna och koka häftigt till dess de öppnar sig. Ta upp musslorna med hålslev, spara några stora till garnityr och skala resten. Sila spadet.

Fräs saffran och olivolja i en kastrull. Tillsätt grädde, musselspad och en halv fiskbuljongtärning. Red lätt med maizena och sjud såsen 5 minuter. Smaka av med citronsaft, persilja, salt och peppar.

Koka pastan och tippa upp i durkslag. Blanda pasta, sås och skaldade skaldjur. Lägg upp och garnera med oskalade musslor och räkor.

Dan Strandqvist/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!